Decizie a Parlamentului European: vor fi interzise articolele din plastic de unica folosinta

De A.M.
5Comentarii
Decizie a Parlamentului European: vor fi interzise articolele din plastic de unica folosinta
© foto: www.pixabay.com
Parlamentul European a votat miercuri interzicerea articolelor din plastic de unică folosință în UE, considerând acestea un pericol nu numai pentru mediu, ci și pentru oameni – a căror mâncare este deja contaminată cu microparticule de plastic.

Proiectul a fost adoptat cu 571 de voturi pentru, 53 împotrivă și 34 de abțineri.

Conform Deutsche Welle, vor fi interzise articole din plastic de unică folosință precum tacâmurile, paiele, farfuriile din plastic, lingurițele pentru cafea etc.

Pe lista inițială propusă de Comisia Europeană cu produse din plastic care ar trebui interzise, deputații europeni au mai adăugat pungile de plastic și ambalajele fast-food pe bază de polistiren.

Până în 2025, statele membre ale UE trebuie să implementeze metode prin care să strângă 90% dintre sticlele de băutură din plastic, reciclându-le ulterior.

Îndatoririle producătorilor vor crește și ele. Aceștia vor trebui:

  • să contribuie financiar la reciclarea sau distrugerea deșeurilor din plastic;
  • să deruleze campanii de informare a populației asupra pericolelor care amenință mediul;
  • să îi informeze pe utilizatori despre modul și proporția în care produsele din tutun cu filtre din plastic, șervețelele umede, baloanele, pungile din plastic și ambalajele alimentare poluează mediul înconjurător;
  • să pună o etichetă pe tampoane și absorbante, baloane și șervețele umede care să indice cum trebuie aruncate;
  • să reducă utilizarea ambalajelor alimentare din plastic, mai ales pentru mâncarea de tip fast-food.

În plus, statele membre trebuie să elaboreze planuri pentru a-i încuraja pe oameni să recicleze și să reutilizeze obiectele din plastic.

Aceste măsuri vin ca urmare a descoperirilor neplăcute făcute în ultimii ani. De exemplu, un muc de țigară care conține un filtru din plastic are nevoie de aproximativ 12 ani pentru a se dezintegra. Între timp, el poate polua până la 1000 l de apă. În plus, plasticul reprezintă 80% din totalul deșeurilor marine, deșeuri care afectează întreg ecosistemul, intrând în cele din urmă și în lanțul alimentar uman.

Deși plasticul reprezintă un material versatil, cu foarte multe întrebuințări și care necesită un cost mic de producție, costurile pentru curățenie și pagubele datorate acestuia au început să fie mult pre mari, depășind beneficiile.

descărcare5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor