De-a alba neagra cu Sari Neni. Primaria vrea sa cumpere totusi o parte din fostul bordel al Timisoarei interbelice

De Roxana Deaconescu
5Comentarii
De-a alba neagra cu Sari Neni. Primaria vrea sa cumpere totusi o parte din fostul bordel al Timisoarei interbelice
Ba nu au vrut să cumpere locul unde a funcțional cel mai faimos bordel al Timișoarei interbelice, ba au vrut să-l cumpere, ba s-au răzgândit. Iată că aleșii municipali au decis totuși că vor să cumpere o parte din clădirile în care a funcționat fostul bordel. Această după discuții de zeci de minute în ședința de consiliu local de marți.

Fostul bordel Șari Neni a ajuns din nou pe mesele consilierilor locali. Este a treia oară în mai puțin de un an când se discută despre exercitarea dreptului de preemțiune pentru fostul bordel. În luna mai a anului 2016, consilierii locali și-au exprimat acordul ca municipalitatea să cumpere imobilul din cartierul Elisabetin, cu 120.000 de euro. Era vorba despre 564,87 metri pătrați, suprafață utilă. Câteva luni mai târziu, în septembrie 2016, aleșii s-au răzgândit. Atunci, pe mesele consilierilor locali s-au aflat două proiecte, după ce proprietarii au recompartimentat spațiul și au cerut 180.000 de euro, în total. Un proiect viza un spațiu de alimentație publică – restaurant, cu o suprafață de 464 de metri pătrați, pentru care se cereau 120.000 de euro, iar altul viza un spațiu de alimentație publică – magazii, cu o suprafață de 100,5 metri pătrați, pentru care se cereau 60.000 de euro. Consilierii locali au decis atunci că nu mai vor să cumpere fostul bordel.

„Data trecută s-a votat că ne exercităm dreptul de preemțiune pe tot, peste 500 metri pătrați. Când s-au făcut măsurătorile, ca să vedem că nu ne trag în piept, pentru că întotdeauna când ne exercităm dreptul de preemțiune facem măsurători, s-a constatat că suprafața este mai mică decât s-a anunțat atunci. Prețul total rămânea același, deși suprafața era mai mică cu 100 mp. Ei nu au revenit asupra banilor. În plus, au făcut acea separare, iar magaziile făceau acum obiectul unei vânzări distincte, pentru alte 60.000 euro. Practic, acum ni se cereau 180.000 de euro pe ceva care, în luna mai, costa 120.000 euro. În consecință, nu mai cumpărăm nimic”, explica Robu în toamna anului trecut.

Iată că subiectul a ajuns din nou în discuție. De data aceasta, proprietarii – Daniel Gheorghe Petromaneanț, Manuela-Delia Bîlc și Marin Bîlc – au venit tot cu două proiecte. La fel ca în septembrie 2016, prețul fiind identic, tot 180.000 de euro.

Consilierii locali au decis să își exercite dreptul de preemțiune pentru primul proiect, care face referire la „imobilul de pe str. Romulus nr. 32, spațiu alimentație publică – magazii, 464,34 mp, la prețul de 120.000 de euro”. Aceasta, deși proiectul inițial era pentru neexercitarea dreptului de preemțiune. Aleșii municipali și-au schimbat părerea după o intervenție a consilierului Simion Moșiu, care a spus că spațiul s-ar prea pentru un centru de zi sau pentru demolare și locuințe pentru tineri. Tot Moșiu a insistat și în primăvara lui 2016 pentru cumpărare.

„Am o întrebare pentru cei din primărie: nu cumva s-ar preta spațiul pentru centrul de zi sau, eventual, demolare pentru construirea de locuințe pentru tineri”, a luat cuvântul alesul PNL în plen. Răspunsul a venit de la Mihai Boncea, șeful Biroului de Locuințe din cadrul municipalității, care i-a spus că se exercită ideea dreptului de preemțiune pentru că imobilul se află într-o zonă istorică și că „nu se poate demola”.

„Orice calcul facem, după părerea mea, pare evident că merită. Și o să vedem ce facem cu ea ulterior”, a spus Robu. Proiectul pentru exercitarea dreptului de preemțiune a fost adoptat cu 22 de voturi pentru și o abținere.

S-a trecut apoi la discuții pentru cel de-al doilea proiect: spațiu alimentație publică – magazie, 100,53 mp, la prețul de 60.000 de euro.

„Eu suspectez că este o șmecherie a proprietarului. Ei cer mult pentru al doilea spațiu. În mod normal, ar trebui să se calculeze o medie ponderată și să vedem cât rezultă prețul pe metru pătrat. Pentru că nu cred că e în altă parte acea magazie, e același număr de imobil. Prețul total a fost 120.000, când nu erau dezmembrate cele două. Acum, pe aceeași suprafață, după ce noi am cerut să se facă dezmembrarea pe cele două componente, trebuie să plătim 180.000 de euro. Acum ne cere mai mult decât data trecută. Au văzut că este interes și au săltat prețul”, a explicat Robu.

Până la urmă, consilierii locali au decis că nu își exercită dreptul de preemțiune pentru cel de-al doilea imobil, cel de 100,53 mp. Așadar, municipalitatea ar urma să cumpere doar „imobilul de pe str. Romulus nr. 32, spațiu alimentație publică – magazii, 464,34 mp, la prețul de 120.000 de euro”.

Potrivit Wikipedia, proprietara bordelului era Földessy Charlotta – Șarlota. Sub paravanul unui restaurant cochet și intim, bărbații găseau acolo tot ce doreau, la servicii impecabile și cu o ofertă prezentată în albume cu fotografii realizate de un fotograf profesionist. Localul a fost desființat după cel de-al Doilea Război Mondial, iar pe vremea comunismului a funcționat ca un bufet, iar apoi a fost transformat în restaurant.

Articole pe aceeași temă:

Sari Neni, din nou in atentia Consiliului Local Timisoara. Primaria nu mai cumpara fostul bordel

Primaria Timisoara cumpara cladirea Sari-Neni, unde a functionat cel mai cunoscut bordel al orasului din perioada interbelica5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor