Daca aveti dureri de dinti, veniti la stomatolog. Acasa puteti trata doar simptomele, nu si cauza

Daca aveti dureri de dinti, veniti la stomatolog. Acasa puteti trata doar simptomele, nu si cauza
ADVERTORIAL. Mergeți la cabinetul stomatologic atunci când aveți dureri de dinți. Dacă încercați să vă tratați acasă, nu faceți decât să amânați vizita la stomatolog, iar afecțiunea se agravează. Despre aceste lucruri și cele mai des întâlnite cazuri am discutat cu Lavinia Martinescu, medic stomatolog, medic rezident chirurgie dento-alveolară. De la Cabinetul Ultra-Med din Timișoara.

Care sunt cele mai frecvente cazuri cu care vă confruntați la cabinetul dumneavoastră? Cu alte cuvinte, pentru ce vin oamenii cel mai des la cabinetul stomatologic?

Boala cea mai des întâlnită la pacienții unui cabinet stomatologic este caria dentară. Aceasta afecțiune apare în urma degradării smalțului cu pierdere localizată de substanță dentară. Caria este consecința unei demineralizări progresive a smalțului, produsă de acizi ce rezultă în urma interacțiunii dintre zaharurile din alimentație și placa dentară existentă pe dinți. Recomandarea este de a trata caria dentară în stadii cât mai incipiente, deoarece, dacă rămâne netratată, aceasta se poate complica cu afecțiuni ale pulpei dentare (nervului), iar tratamentul este mai invaziv și mai costisitor.

Care sunt afecțiunile pentru care oamenii ar trebui să vină la cabinet? De multe ori, cei care suferă de unele dureri de dinți aleg să se trateze singuri, acasă.

Intr-adevăr sunt pacienți care aleg să trateze durerea dentară naturist pentru a amâna vizita la stomatolog. Dar atenție, ei tratează un simptom, respectiv durerea, și nu adevărata cauză a durerii. Așadar problema rămâne nerezolvată. Tratamentul curativ al unei afecțiuni dentare se realizează în cabinet, nu acasă. O boală dentară netratată duce cu siguranță la pierderea dintelui respectiv.

poza-20-09

Care sunt cele mai rare intervenții pe care le-ați efectuat în cabinetul dumneavoastră?

Pot să spun care sunt cele mai rare manopere pe care pacienții le cer în cabinet. În antiteză cu răspunsul primei întrebări, pacientul român se prezintă în cabinetul dentar rar sau aproape deloc pentru manopere de prevenție a bolilor dentare. De aceea încerc de fiecare dată să scot în evidență pacienților mei necesitatea controlului periodic, al igienizării profesionale sau a manoperelor de prevenție a cariei dentare cum ar fi fluorizarea sau sigilarea molarilor nou erupți, în cazul copiilor.

Ați avut cazuri mai speciale? Ne puteți dezvălui câteva amănunte despre ele?

Fiecare pacient care trece pragul cabinetului este un caz special. Tratamentul este individualizat în funcție de diagnosticul, nevoile și dorințele pacientului. Fiecare dintre noi este unic și de aceea suntem speciali, tratamentul este personalizat, iar atenția pe care o dăm fiecăruia este pe măsură. Fie că vorbim de o carie simplă, manopere de restaurare a zâmbetului sau manopere chirurgicale, fiecare caz are importanța lui.

Cât de importantă este igiena dentară și cât de importante sunt controalele periodice? În general, din estimările dumneavoastră vizavi de pacienții cabinetului, timișorenii sunt atenți la sănătatea dinților?

Igiena dentară și controalele periodice sunt deosebit de importante. Nu doresc să generalizez, trăim în secolul vitezei și ne stabilim singuri prioritățile, printre care trebuie să strecurăm obiceiul de a vizita dentistul. Avem pacienți care se programează periodic la un control de rutină sau igienizare profesională și ne bucurăm că există, deoarece acest lucru arată că importanța cu care tratează aceste vizite este aceeași cu care își tratează și alte aspecte din viața lor.
La Cabinetul Ultra-Med din Timișoara beneficiați de servicii complete pentru sănătatea și estetica dinților. Programările pentru consultații se fac telefonic sau online, pe site-ul cabinetului (www.ultra-med.ro), la pagina de contact.

Contact: str. Pavel Jumanca nr.14, Timișoara. Telefon programări: 0723372767.
www.ultra-med.ro

poza-20-09-nr-2

Foto: Ultra Med

(645549)