Cum va arata Piata Unirii dupa reabilitare? Inscriptii in piatra si fotolii pentru relaxare

De A.S.
9Comentarii
Cum va arata Piata Unirii dupa reabilitare? Inscriptii in piatra si fotolii pentru relaxare
© TION - Cum va arata Piata Unirii dupa reabilitare
Transformări în centrul istoric al Timişoarei, aflat în reabilitare printr-un proiect pe bani europeni în prezent. Reprezentanţii municipalităţii spun că Piaţa Unirii îşi va păstra actuala configuraţie, dar vor apărea mai multe elemente de noutate. În zona Palatului Baroc, de exemplu, vor apărea bănci tip fotoliu, piese care există din anii ’80 şi care au fost păstrate în muzeu, potrivit autorităţilor locale, dar şi fotolii din fontă.

Piaţa Unirii este una dintre cele patru pieţe care au intrat în lucrări prin proiectul de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei. În curând va fi desfiinţată şi parcarea amenajată temporar pe pavajul din piaţă, iar zona va deveni un imens şantier. Cum va arăta Piaţa Unirii odată finalizate lucrările?

„Piaţa Unirii îşi va păstra configuraţia actuală, dar va avea reţele de utilităţi modernizate şi o nouă imagine. Pavajul din bazalt se restaurează cu acelaşi desen şi se vor aduce completări. Pe perimetrul pieţei va exista o fâşie de 80 de centimetri de pavaj, care va delimita conturul pieţei. La intersecţiile cu străzile pietonale vor fi lespezi de piatră mari cu inscripţiile Pieţei Unirii. În centrul celor patru desene circulare din pavaj se vor adăuga alte lespezi de piatră, circulare, cu diametrul de un metru, cu inscripţii istorice. La intersecţia aleilor, în cele două centre circulare se vor monta două pietre cu inscripţii. Zona verde va fi reabilitată ca o “fântână urbană”. Grupurile sanitare din subteran vor fi reabilitate”, a dezvăluit viceprimarul Dan Diaconu.

Statuia Sfintei Treimi va rămâne tot în locul în care este, va fi refăcut soclul, potrivit reprezentanţilor primăriei, şi la fel se va reface şi se va curăţa zona în care se află fântâna. Timişorenii se vor putea relaxa pe fotolii, pentru că în Piaţa Unirii vor apărea şi noi piese de mobilier urban.

„Fântâna din marmură şi bazinul pentru porumbei se curăţă şi se refac. Statuia rămâne pe acelaşi amplasament, se refac soclul şi gardul, se reinstalează reflectoarele. Se vor păstra felinarele, dar se va înlocui sticla translucidă cu sticlă transparentă. Iluminatul decorativ al fântânii va fi montat în subteran, în spaţiul verde, cu sticlă protectoare antivandalism. Bolarzii (n.r. – stâlpii) existenţi vor fi refolosiţi la delimitarea accesului auto de cel pietonal. Vor fi şi patru bolarzi telescopici, precum şi un rastel de biciclete. În dreptul Muzeului de Artă se vor monta bănci tip fotoliu, care există din anii 80 şi au fost păstrate la muzeu timp de 20 de ani, iar în câteva zone din piaţă se vor amplasa fotolii din fontă fixate în paviment, zece bucăţi”, a mai declarat, pentru www.tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

După finalizarea lucrărilor, autorităţile locale anunţă noi reglementări pentru funcţionarea teraselor şi organizarea de manifestări culturale în zona Piaţa Unirii.

 9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor