Cum se refac strazile de pamant? Solutia ieftina: se face stabilizare si se toarna asfalt

De A.S.
Reactualizat la:
22Comentarii
Cum se refac strazile de pamant? Solutia ieftina: se face stabilizare si se toarna asfalt
Reprezentanţii Primăriei Timişoara au ales soluţia cea mai ieftină pentru a face circulabile străzile de pământ şi piatră spartă. Arterele sunt nivelate cu pietriş şi ciment, se toarnă un strat subţire de asfalt şi gata drumul. În acest an au fost refăcute astfel 30 de străzi din oraş, potrivit viceprimarului Dan Diaconu, şi urmează şi altele din zona Calea Aradului.

Autorităţile locale spun că, pentru a se asigura condiţii minimale de circulaţie pe străzile de pământ şi piatră spartă, majoritatea fără canalizare, trebuie executate în permanenţă lucrări de întreţinere, iar sumele alocate pentru lucrări la drumuri au rămas aceleaşi. Aşa că, în ultimii ani, s-a optat pentru o soluţie ieftină de asfaltare a acestor străzi, mare parte dintre ele situate în cartierele mărginaşe ale urbei, prin stabilizare şi aşternerea unui covor asfaltic.

„În ultimii ani a fost adoptată o metodă modernă de întreţinere a drumurilor, care constă în stabilizarea mecanică insituu cu aport de materiale granulare şi ciment a terenului. Închiderea suprafeţelor stabilizate se realizează prin aşternerea unei îmbrăcăminţi asfaltice de tip uşor. Un mare avantaj pentru aceste lucrări îl constituie faptul că se foloseşte materialul existent pe stradă, faţă de metodele clasice care necesită săpătură, iar materialul rezultat era aruncat. Durata de exploatare a drumurilor executate prin această metodă este de 4-6 ani, în funcţie şi de cantitatea de materiale existente pe stradă, piatră, balast, precum şi de trafic, fără a fi necesare lucrări de întreţinere anuale”, afirmă viceprimarul Dan Diaconu.

Costurile de amenajare a unui metru pătrat de drum prin această soluţie este de aproximativ 80-110 lei/ mp, în funcție de ce materiale sunt pe stradă și de lucrările pregătitoare necesare, spune viceprimarul.
Potrivit reprezentanților municipalității, în ultimul an au fost refăcute 30 de străzi prin metoda stabilizării și așternerii de covor asfaltic și vor urma și altele în perioada următoare.

„Anul acesta am reuşit să realizăm aceste lucrări pentru 30 de străzi (…) însă în această perioadă ne ocupăm de o zonă care a fost extrem de vitregită din acest punct de vedere, în special zona din spatele magazinului Selgros de pe Calea Aradului, unde prin această metodă se asfaltează toate străzile din cartierul respectiv. În această perioadă, Primăria Municipiului Timişoara are în program să realizeze prin această metodă lucrări pe următoarele străzi: Horia Hulubei, Eugen Coşeriu, Tristan Tzara, Ştefan Procopiu, Vasile Loichiţa, Jupiter, Aurel Pop. Executantul acestor lucrări este SC Confort SA, lungimea totală a străzilor este de 3.692 metri, iar valoarea lor se ridică la aproximativ 1.827.540 lei”, a adăugat Diaconu.
Edilul spune că momentan intenţia primăriei este de a asigura un grad de confort acceptabil pentru locuitorii din zonele respective, urmând că în anii următori să fie realizate lucrări de investiţii pe acele străzi.22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor