Cu drujba inainte! Se taie copaci de pe Bd. Mihai Viteazu

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
67Comentarii
Cu drujba inainte! Se taie copaci de pe Bd. Mihai Viteazu
© Tion: Se taie copaci de pe Bd. Mihai Viteazu
Nu a trecut mult timp de când a fost deschis șantierul pentru schimbarea covorului asfaltic, a bordurilor și reamenajarea trotuarelor de pe Bd. Mihai Viteazu, că muncitorii primăriei au și tăiat primii copaci. Marți dimineață, sunetul drujbelor a răsunat pe tot bulevardul.

Aproape de prânz, muncitorii primăriei puseseră deja la pământ cel puțin doi copaci de pe Bd. Mihai Viteazu, aproape de intersecția cu Piața Nicolae Bălcescu. Unul mare a fost doborât în fața sediului Administrației Bazinale a Apelor Banat, iar altul la mijlocul distanței pe tronsonul dintre str. Virgil Onițiu și intersecția Bălcescu.

Vă reamintim, șantierul de pe Mihai Viteazu a fost deschis săptămâna trecută, când muncitorii SDM s-au apucat să scoată bordurile vechi și să spargă între trotuar și carosabil. Deși o bandă de circulație a fost blocată, lucrarea de mare anvergură nu a beneficiat de atenția dorită din partea primăriei. A apărut pe programul zilnic de reparații la drumuri, dar restricțiile de circulație nu au fost anunțate.

Inițial, reprezentanții primăriei ne-au informat că „pe Bd. Mihai Viteazu se schimbă, în această perioadă, bordurile și se reface suprafața carosabilă, prin asfaltare”, precizând că nu se va interveni la trotuare, pline de denivelări din cauza rădăcinilor copacilor.

La scurt timp de la aceste declarații, muncitorii SDM s-au apucat însă să spargă și trotuarele. Iată că până la urmă s-a luat decizia să se intervină și la acestea, afectate destul de rău din cauza creșterii rădăcinilor copacilor. Primarul Nicolae Robu spune că acestea vor fi refăcute la fel, urmând să fie împărțite, ca și până acum, între pietoni și bicicliști.

„Rămâne același profil stradal de acum, cu două benzi pe sens și parcări în lungul bordurii pe ambele părți. Se refac trotuarele și vor fi împărțite ca până acum în piste de biciclete și alei pietonale”, a explicat Robu pentru Tion.ro.

Ultimele intervenții făcute la trotuare au fost în anul 2013, pe o lungime de doar 275 de metri. Bd. Mihai Viteazu are o lungime de aproape 774 de metri. Reprezentanții primăriei nu știu cât timp va dura șantierul, lucrarea fiind făcută din banii destinați programului de reparații la străzi.

UPDATE 1. Robu: Nu știu dacă se vor tăia copaci, nu am discutat acest subiect

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, spune că nu știa ce se întâmplă pe Bd. Mihai Viteazu. Edilul-șef susține că nu a discutat despre aceste subiect cu subalternii din primărie.

„Nu știu dacă se vor tăia copaci, nu am discutat acest subiect. O să merg și pe teren”, ne-a răspuns Robu.

UPDATE 2. S-au tăiat doar copaci uscați, ne asigură cei din primărie. Spun că nu se vor tăia alții

Reprezentanții Primăriei Timișoara susțin că doar doi arbori uscați au fost tăiați pe Bd. Mihai Viteazu și spun că nu vor fi puși la pământ alții. Specialiștii municipalității ne-au trimis și două fotografii cu arborii care au căzut, marți, secerați de drujbe.

colaj

Unul dintre ei, cel din fața sediului Administrației Bazinale de Apă Banat, a fost toaletat în luna martie a anului trecut, în cadrul unei întâlniri de lucru organizate în scopul promovării bunelor practici în administrarea spațiilor verzi din oraș.

„La invitația Primăriei Municipiului Timișoara, reprezentanții Asociației Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest au participat la o întâlnire de lucru având ca obiect tăierile aplicate în coronamentul arborilor, alături de cadre universitare din partea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Regele Mihai I al României din Timișoara, instituția care pregătește specialiști în domeniul proiectării, înființării și întreținerii spațiilor verzi precum și reprezentanți ai societăților contractate de municipalitate pentru efectuarea lucrărilor de întreținere spații verzi (SC Rogera SRL, SC Green City Andlive SRL).

Întâlnirea a avut loc în urma unor repetate sesizări adresate Primăriei Municipiului Timișoara în legătură cu tăierile greșit aplicate arborilor urbani de pe teritoriul orașului, care au ca și rezultat degradarea treptată a calității vegetației urbane și pierderi importante din volumul verde al orașului”, se arată pe site-ul asopromania.blogspot.com.

La fața locului, în martie 2017, s-a analizat starea copacului tăiat marți și s-a constatat că „exemplarul prezintă o coloană echilibrată, bine garnisită”, rezultând faptul că „anumite părți uscate din coroană sunt probabil rezultatul lucrărilor efectuate la rădăcină (asfaltare) în anii trecuți, lucrări pentru care s-a intervenit prin tăieri de rădăcini, care au influențat declinul parțial al exemplarului”.

„Dată fiind starea exemplarului analizat, specialiștii AsoP Vest și USAMVBT au concluzionat că sunt necesare doar tăieri de întreținere. În vederea pregătirii tăierilor aplicate în coronamentul exemplarului, muncitorilor responsabili cu toaletarea arborilor, angajați ai firmelor de întreținere a spațiilor verzi, le-au fost prezentate obiectivele și pașii urmăriți de intervenția cu tăieri în coroană”, se mai arată pe pagina Asociației Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest.

Practic, peisagiștii de la AsoP le-au spus muncitorilor cum trebuie să toaleteze copacul, dar se pare că arborele n-a mai putut fi salvat.

Cei din primărie ne dau asigurări că în locul celor tăiați marți, în toamnă vor fi plantați alți copaci, de 3-4 metri înălțime.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu ceilalți arbori de pe Bd. Mihai Viteazu, care vor fi și ei afectați de lucrările ce se efectuează acum pe bulevard, atât la trotuare, cât și la carosabil.

Vă reamintim că rădăcinile arborilor au creat denivelări serioase pe trotuarele de pe ambele părți ale bulevardului.

Articole pe aceeași temă:

Deși inițial nu era vorba să fie reabilitate și trotuarele de pe Bd. Mihai Viteazu, unde nu demult a fost deschis un șantier pentru schimbarea bordurilor și refacerea carosabilului, specialiștii din primărie par să se fi răzgândit și se intervine și pe trotuare. Primarul Nicolae Robu promite că pist...67Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor