Cruce din candele pentru eroii Revoluției din ’89, în Piața Victoriei

De Roxana Deaconescu
Cruce din candele pentru eroii Revoluției din ’89, în Piața Victoriei
© foto: Constantin Duma
O cruce imensă, formată din candele, a fost aprinsă și anul acesta în Centrul Timișoarei, în locul în care în urmă cu 29 de ani Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism. Timișorenii strigau acolo pentru primele dăți „Libertate”, în decembrie 1989, iar acum au venit să le aducă un omagiu celor care au căzut secerați de gloanțe.

Timișoara marchează de 29 de ani momentul în care românii au întors spatele regimului comunist. Luni seară, în a doua zi de la izbucnirea revoltelor de stradă din Timișoara, în Piața Operei, devenită acum 29 de ani Piața Victoriei, revoluționarii au venit să aprindă o candelă în memoria celor care au căzut în ’89.

Momentul este pregătit an de an de membrii Asociației ALTAR.

Manifestările dedicate revoluției continuă și luni, când la Timișoara este declarată zi de doliu. La Catedrala Mitropolitană, Biserica Martirilor și Cimitirul Eroilor vor avea loc slujbe de pomenire și depuneri de coroane. Luni seară, la ora 18, la catedrală vor fi aprinse lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martiri ai revoluției.

Programul manifestărilor pe zilele următoare, anunțat de primărie:

17 dec, 10, la Catedrala Mitropolitană: Slujbă de pomenire, depunere de coroane (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

17 dec, 12, la Biserica Martirilor: Slujbă de pomenire, depunere de coroane (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

17 dec, 14, la Cimitirul Eroilor: Slujbă de pomenire, depunere de coroane, Parastas (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

17 dec, 18, la Catedrala Mitropolitană: Moment de reculegere cu lumânări personalizate cu chipurile eroilor-martiri ai Revoluției, pe trepte (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

18 dec, 18, la Catedrala Mitropolitană: Depunere candele (Forumul Revoluției din Decembrie 1989)

19 dec, 19, Timișoara – Popești-Leordeni: Deplasare în memoria eroilor-martiri incinerați (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

19-20 dec, Timișoara – București: Pelerinaj „Pe urmele cenușii eroilor-martiri dispăruți în revoluție”/ Piața Universității, Piața Revoluției, Cimitirul Revoluției, Crematoriul Cenușa. Popești-Leordeni/Axa Monument, Biserica Suspendată, Gura de canal Castaforum, unde s-a aruncat cenușa (Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989)

20 dec, 10, în Parcul Tineretului din București: Depuneri de coroane la troița Crematoriului „Cenușa” (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

20 dec, 12, Popești-Leordeni: Parastas și slujbă de pomenire la monumentul și Biserica Eroilor Martir uciși la Timișoara (Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția 1989”)

20 dec, 12, Timișoara: Declanșarea sirenei timp de trei minute (BOE, SALVO)

20 dec, 12, la Opera Română: Remember locuri istorice ale declanșării Revoluției Române din Timișoara/ Balconul Operei (Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989)

20 dec, 14, la Catedrala Mitropolitană: Remember locuri istorice ale declanșării revoluției (Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989)

20 dec, 19, în Piața Victoriei: Rock for Revolution cu Pro Musica, Melting Dice, Implant pentru Refuz, Sanctuar (BOE – Biroul Organizare Evenimente PMT)

21 dec, Slatina: Pelerinaj pe urmele martirilor dispăruți (Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989)

22 dec, 10: Casa Armatei: Adunare festivă pentru aniversarea a 29 de ani a Revoluției și 28 de ani a FNRD 89. Lansarea cărții Proclamația de la Timișoara – în trecut, prezent și viitor (Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor