Controlori RATT atacati cu spray lacrimogen si… cu pumnii

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
5Comentarii
Controlori RATT atacati cu spray lacrimogen si… cu pumnii
Incidente grave în mijloacele de transport în comun și în stațiile RATT din Timişoara. Joi un bărbat i-a pulverizat spray iritant-lacrimogen în faţă unui controlor de la RATT, iar vineri un alt angajat al Regiei a primit un pumn în faţă de la un călător nemulţumit.

Primul incident s-a petrecut în cursul zilei de joi în zona Pieţei Traian din Timişoara, într-o stație RATT. Poliţiştii locali care patrulau prin zonă au fost sesizaţi că un bărbat a atacat un controlor RATT (tehnician asistenţă inspecţie titluri RATT), care se afla în timpul serviciului, pulverizându-i spray iritant-lacrimogen în faţă, spune purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Locale Timişoara, Georgina Velicu.

Agenţii l-au găsit pe atacator, Vladimir P., din Timişoara, asupra căruia au fost descoperite nu doar spray-ul iritant-lacrimogen, ci şi un baston telescopic. Omul a spus că poartă aceste obiecte asupra sa pentru protecţie, potrivit poliţiştilor. El a fost predat Secţia 1 Poliţie pentru continuarea cercetărilor.

Vineri, un alt controlor de la RATT a primit un pumn în faţă de la un călător în tramvaiul de pe linia 2, potrivit purtătorului de cuvânt al Regiei, Cosmin Bradu.

La nivelul RATT se vor face anchete interne pentru a se stabili exact în ce condiţii s-au petrecut cele două incidente.

„Într-adevăr, un controlor a primit un jet de spray iritant-lacrimogen în faţă, iar altul a luat un pumn pe linia 2 de tramvai, în zona Pieţei Mocioni, de la un călător. Oricât de nemulţumiţi ar fi aceşti călători nu credem să este normal să se recurgă la astfel de gesturi. Dar există şi o categorie de călători violenţi, iar conflictele apar atunci când controlorii noştri îi interpelează şi le solicită prezentarea biletului sau abonamentului de transport. Bineînţeles, în cele două cazuri vom face anchetă internă, pentru a vedea în ce condiţii au avut loc incidentele”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al RATT, Cosmin Bradu. El spune că dacă înainte pe adresa Regiei veneau o mulţume de reclamaţii de la călători nemulţumiţi de comportamentul controlorilor, iar aceştia erau reclamaţi în special pentru că luau şpagă, acum nu mai sunt astfel de probleme.

„Lumea trebuie să înţeleagă că am renunţat la majoritatea controlorilor, i-am ţinut doar pe cei care nu au avut probleme de conduită în trecut şi nu am mai avut de mult timp reclamaţii în ceea ce priveşte activitatea lor, dar se pare că sunt şi călători care nu au nicio legătură cu bunul-simţ. Conflicte apar mai ales atunci când controlorii noştri nu sunt însoţiţi de poliţişti locali”, a adăugat Cosmin Bradu.

Există şi controlori cu comportament de bătăuşi, spun călătorii

Cert este că, în ciuda selecţiei de care vorbea purtătorul de cuvânt al RATT, încă există nemulţumiri la adresa controlorilor. Dovadă stau chiar plângerile de pe forumul de discuţii de pe site-ul oficial al RATT. „Călătorii au ajuns bătaia de joc a controlorilor?? Chiar nu se pot selecta sa fie oameni normali? Sau acesta este principiul de selecţie?”, întreabă unul dintre utilizatori. Iar omul explică şi de unde îi vine nemulţumirea. Postarea este din data de 21 ianuarie 2012.

„Azi în tramvaiul 8, pe la 11:10 minute, au urcat la statia Maria doi controlori fără politişti (ei au rămas jos, se pare că li s-a terminat programul de lucru cu acei derbedei), în gura mare i-a zis unul celuilalt “nu cred că fac nici 100 de lei azi”. În tramvai au provocat aceşti doi indivizi un scandal destul de mare. Unul din ei a şi jignit mai mulţi călători, pentru că au încercat să ia apărarea femeii care nu avea biletul făcut că acel ‘unic’ validator din tramvai nu valida bilete. În staţia Bălcescu au şi dat-o jos din tramvai neascultând pe nimeni, binenţeles cu cuvinte colorate. Erau ca doi bătăuşi, pe mine m-au controlat amândoi. Degeaba i-am zis că deja am arătat la colegu’, mi-a zis: “Şi? Arată-mi şi mie”. În primul rând se vedea că sunt puşi pe certuri, cu orice preţ vroiau să facă bani, nu erau însoţiţi de poliţişti şi, cel mai important, nu s-au legitimat. Chiar aşa? Am ajuns bătaia de joc a controlorilor? În tramvaie sunt condiţii dezastruoase şi pe lângă aceasta mai trebuie să fim înjosiţi şi de indivizi ca ei? Nu ştiu daca veti lua vreo masura de sanctionare a acestor oameni, dar in mod sigur incasari din controalele lor oricum nu prea vedeti ca lucrau cum se zice “la negru””, le scrie călătorul, revoltat, celor de la RATT. I se recomandă, pe forum, să depună plângere.

Cu siguranţă nu pot fi cu toţii băgaţi în aceeaşi oală, dar poate că şi de aici li se trag problemele controlorilor RATT…

Atac cu spray lacrimogen intr-un autobuz 33 la Timisoara5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor