Contestatiile privind alegerile prezidentiale, respinse de Curtea Constitutionala

De T. Ex.
Contestatiile privind alegerile prezidentiale, respinse de Curtea Constitutionala
© TION: Contestatiile privind alegerile prezidentiale, respinse de Curtea Constitutionala
Miercuri, Curtea Constituţională a respins contestaţiile în care se solicita anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, motivul invocat fiind modul în care s-a desfășurat scrutinul la secțiile de votare din străinătate.


Au fost înregistrate 12 sesizări de solicitare a anulării primului tur de scrutin, toate fiind respinse de către Curtea Constituțională. Printre cei care au cerut anularea rezultatelor se numără Gheorghe Funar, care a candidat ca independent la alegerile prezidențiale, Diana Fanea, Dragoş Nicolae Şaramet şi Irina Drăgan, au declarat surse oficiale pentru Mediafax. Sesizările acestora reclamau neregulile apărute în desfășurarea primului tur al alegerilor la secțiile de votare din strănătate.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, că conform legislației aflate în vigoare, pot depune astfel de sesizări doar persoanele care au candidat în alegeri sau partidele politice care au propus candidați. Cu toate acestea, vor fi analizate toate contestațiile care au ajuns la Curtea Constituțională. Acesta a mai precizat că majoritatea sesizărilor au fost “transmise pe net”.

La întrebarea jurnaliștilor dacă se poate dovedi o eventuală fraudă la alegeri, care ar putea atrage o decizie de anulare a scrutinului, președintele Curții Constituționale a declarat că nu judecătorul trebuie să administreze probe, ci cel care face o susţinere trebuie să vină cu dovezi.
“Faptul că se spune la televizor, în presă sau pe stradă că s-au fraudat (alegerile prezidenţiale, n.r.), asta auzim de fiecare dată. Unii dintre candidaţi chiar au anunţat dinainte că e fraudă”, a spus Augustin Zegrean.

Potrivit legii, cererea de anulare a alegerilor o pot face partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult trei zile de la închiderea votării. Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.

Rezultatul alegerilor este anulat de către Curtea Constituțională în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. Curtea poate dispune repetarea scrutinului în a doua duminică de la data anulării alegerilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !