Constructim are grija de statuile, vestigiile si mobilierul din centrul istoric al Timisoarei, timp de 4 ani

De Roxana Deaconescu
9Comentarii
Constructim are grija de statuile, vestigiile si mobilierul din centrul istoric al Timisoarei, timp de 4 ani
© Tion: Constructim are grija de statuile, vestigiile si mobilierul din centrul istoric al Timisoarei, timp de 4 ani
Firma Constructim este cea care va întreține statuile, vestigiile și mobilierul din centrul istoric al Timișoarei, după ce a câștigat licitația lansată de primărie. Va primi peste 100.000 de euro pentru ca toate obiectele de artă urbană și vestigiile din Cetate să fie lună și bec timp de patru ani.

Licitația demarată de primărie în luna octombrie are un câștigător: firma Constructim, care a depus o ofertă în valoare de 522.000 de lei cu tot cu TVA, adică puțin peste 112.000 euro. Oferte au mai depus societățile Adam’s Construct SRL și Metamorfozys SRL. Până la urmă, Constructim ar urma să primească puțin peste 28.000 de euro anual. Contractul era estimat la aproape 150.000 de euro.

Statuile din centrul istoric, banca din Piața Țarcului, machetele din Cetate, vestigiile și alte obiecte de artă urbană din centrul orașului ar trebui să fie îngrijite ca la carte în următorii patru ani. Obiectele de artă urbană din bronz din centrul istoric al Timișoarei, mobilierul urban și vestigiile lăsate la vedere vor fi curățate cu jet de apă la presiune scăzută și vor fi șterse manual cu pâslă, în următorii patru ani.

Muncitorii firmei Constructim vor trebui să „întrețină curent vestigiile istorice puse în valoare în centrul orașului, mobilierul urban montat, precum și obiectele de artă urbană contemporană amplasate în acest areal” și să facă „lucrări de reparații urmare a deteriorărilor ce pot surveni în cazul unor fenomene meteo extreme sau în cazul unor acțiuni de vandalizare cu autori neidentificați”.

În contract intră și vestigiile descoperite în Piața Sf. Gheorghe, fundația bisericii iezuite, două fragmente de zidărie turcească atribuite marii moschei pe un traseu paralel cu fundația bisericii iezuite, la o distanță de aproximativ 2,6 metri de acestea, o fundație minaret din cărămidă, un cimitir musulman în zona de nord est a pieței, două niveluri de case din lemn și două apeducte din perioada otomană. Muncitorii firmei Constructim se vor ocupa și de macheta din fontă referitoare la istoria zonei din perioada turcească, de marcarea la nivelul pavajului cu fragment de pavaj de secol XIX – trei zone în Piața Unirii, de marcarea zidului de fortificație din partea de nord a cetății, precum și de elementele decorative din bronz turnat, montate în pavaj – patru în Piața Țarcului și două în Unirii, de „elementele de signalectică” din piatră – trei în Piața Țarcului, dar și de banca tip insulă din Țarcului.

La elemente de signalectică intră lespezii de piatră andezit gri petrol – 3 bucăți în Piața Țarcului, rama din corten, placa eliptică din bronz, panoul informativ din corten din aceeași piață, macheta din fontă cu soclu de fontă și piesa din bronz turnat din Piața Unirii, piesa din bronz turnat de pe V. Alecsandri, piesele din bronz turnat și panoul informativ din bronz pe soclu de beton spălat vopsit gri deschis de pe Eugeniu de Savoya, dar și piesa de bronz turnat și obiectul de artă urbană din travertin de pe str. F. Griselini.

Programul de lucrări: de două ori pe an

Firma Constructim s-a angajat să curețe zidurile din cărămidă și piatră, să curețe rosturile, să le umple cu mortar și să asigure impermeabilizare.

„Curățarea suprafețelor se va face manual, cu peria de sârmă și apă în exces sau mecanizat, prin sablare cu apă cu jet la presiuni ridicate. Se aplică soluțiile de impermeabilizare manual prin vopsire cu pensula sau bidineaua sau mecanizat, în două straturi, fără pauze mai mari de câteva ore între straturi”, se arată în caietul de sarcini.

Piesele din bronz vor fi curățate manual, „prin spălare cu jet de apă sub presiune (mică) și substanțe de curățire specifice a suprafețelor din bronz ale monumentelor de for public”. După aceea, acestea vor fi uscate prin „ștergere manuală cu pâslă”.

Muncitorii nu vor face de capul lor operațiunile necesare, urmând să fie întocmit, de două ori pe an, primăvara și toamna, un program de lucrări, care va ajunge apoi la firma contractată, care trebuie să aibă și un specialist restaurator, acreditat prin Certificat de Atestare Restaurator, emis de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor