Consiliul Local Timisoara da liber la vanzarea terenurilor de sub case, blocuri si hale industriale

De Alina Strugariu
5Comentarii
Consiliul Local Timisoara da liber la vanzarea terenurilor de sub case, blocuri si hale industriale
Consilierii locali timișoreni au aprobat, în şedinţa extraordinară de vineri, un proiect de hotărâre care dă drept proprietarilor de clădiri şi chiar blocuri şi hale industriale situate pe terenul primăriei să cumpere aceste terenuri. Aleşii au aprobat proiectul în ciuda obiecţiilor venite din partea reprezentanţilor Serviciului Juridic.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat vineri, proprietarii clădirilor, blocurilor şi halelor industriale care sunt situate pe terenuri aflate în proprietatea Municipiului Timişoara vor putea cumpăra aceste terenuri, localizate strict sub construcţiile în discuţie. Totodată, s-a stabilit ca banii rezultaţi din această operaţiune să fie folosiţi pentru reabilitarea termică a unor clădiri aflate în proprietatea primăriei – şcoli, grădiniţe, spitale, spaţii administrative etc. -, precum şi pentru lucrările de infrastructură coordonate de Direcţia Tehnică a municipalităţii.

Conform proiectului, aceste terenuri vor putea fi cumpărate la preţul stabilit de un evaluator ANEVAR, adăugându-se şi costurile trecerii terenurilor din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Timişoara. Pentru ca terenurile să poată fi vândute, acestea trebuie să facă parte din domeniul privat al unităţii administrativ-teritoriale, iar vânzarea se va face la preţul pieţei stabilit în urma evaluării făcute pe cheltuiala solicitantului, se mai arată în proiect. Tot cumpărătorii vor suporta şi costurile unor eventuale proceduri de dezmembrare sau unificare a terenurilor respective.

Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de consilierii locali Traian Stoia, Radu Ţoancă, Simion Moşiu, Petru Ehegartner şi Mircea Purceld.

Aleşii au aprobat proiectul deşi documentul avea ataşată o notă a Serviciului Juridic al Primăriei Timişoara care spunea că nu poate fi avizat din punct de vedere juridic întrucât contravine mai multor legi, hotărâri de guvern şi de consiliu local, printre care Legea 215 din 2001 a administraţiei publice locale şi Regulamentul Local de Urbanism.

În plus, reprezentanţii Serviciului Juridic atenţionau că în proiect se face referire la terenurile aflate sub clădiri, blocuri şi hale industriale fără a se face vreo distincţie în funcţie de regimul lor juridic. „Trebuie avute în vedere reglementările în vigoare în ceea ce priveşte clădirile cumpărate în baza Legii 112/ 1995, prevederile art. 10 alin. 4 din Legea nr. 85/ 1992, precum și prevederile HG nr. 834/ 1991. Având în vedere cele menționate, considerăm că nu se pot stabili reguli generale, ci trebuie făcute anumite distincții întrucât nu se poate ca printr-o hotărâre de consiliu local să nu se ia în considerare prevederile unor acte normative în vigoare și să se prevadă alte modalități de dobândire a terenurilor decât sunt prevăzute prin acele acte normative”, se arăta într-o notă semnată de consilierul juridic Alina Jenariu.

Consilierii locali l-au acuzat pe secretarul Ioan Cojocari că vrea să blocheze cu tot dinadinsul inițiativa, chiar dacă acesta a dispărut din sala de consiliu înainte de dezbaterea acestui proiect.

„Din păcate astăzi am asistat din nou la o manevră tipică a acestui domn secretar al Primăriei Municipiului Timişoara. A încercat de fapt să submineze un proiect de hotărâre al consiliului local (…) Este doar una din multele manevre pe care acest personaj le-a încercat şi spre surprinderea mea le încearcă în continuare în primărie. Eu sper că odată cu trecerea acestei veri călduroase să se pună un punct final tuturor acestor încercări”, a afirmat consilierul local Ciprian Jichici.

Aleşii au rezolvat problema trecând în proiect că vânzările se vor face respectând legislaţia în vigoare printr-un amendament propus de viceprimarul Sorin Grindeanu. „Facem referire la respectarea legii, nu avem nevoie de detalieri care să ne încurce (…) Mă confrunt cu o mentalitate a unora, aici în primărie, care nu se potriveşte cu mentalitatea mea. Eu cred că noi, cei care ne creăm cadrul de funcţionare, trebuie să avem grijă de fiecare dată ca acest cadru să fie unul cât mai eficient, care să producem rezultate. Uneori apar tot felul de prevederi care nu-şi au locul în opinia mea, cu trimiteri la extrem de multe restricţii şi care până la urmă conduc la o îngreunare a activităţii”, a afirmat primarul Nicolae Robu.

„E un o hotărâre cadru, urmează să fie stabilite nişte proceduri respectând legislaţia în vigoare. Când vom începe concret să facem vânzările toate vor trece prin consiliul local”, a adăugat viceprimarul Sorin Grindeanu. 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor