Consiliul Județean Timiș alocă o sumă record, în 2019, pentru cultele religioase. Niciun ban pentru Catedrala Mântuirii Neamului

De Bogdan Marta
7Comentarii
Consiliul Județean Timiș alocă o sumă record, în 2019, pentru cultele religioase. Niciun ban pentru Catedrala Mântuirii Neamului
© foto: arhiva
Consilierii județeni au aprobat, marți, un proiect de hotărâre prin care au decis acordarea unei sume record, de 2,5 milioane de lei, către cultele religioase din județul Timiș. Spre deosebire de anii anteriori, în 2019 Catedrala Mântuirii Neamului nu va mai primi ajutor financiar din partea autorităților timișene, însă cultul Ortodox rămâne pe primul loc la împărțirea banilor.

Cele 2,5 milioane au fost împărțite după cum urmează: cultul ortodox român – 1.850.000 de lei; cultul romano-catolic – 160.000 de lei; cultul penticostal – 150.000 de lei; cultul baptist – 130.000 de lei; cultul reformat – 45.000 de lei; cultul ortodox sârb – 40.000 de lei; cultul greco-catolic – 40.000 de lei; cultul ortodox ucrainean – 35.000 de lei; cultul adventist – 30.000 de lei; cultul evanghelic – 20.000 de lei.

Potrivit președintelui CJ Timiș, Călin Dobra, această sumă acordată celor zece culte este una record, ea fiind majorată cu 400.000 de lei față de anul anterior, criteriul de repartizare a sumei fiind numărul de enoriași.

„Este mai mult. Este cea mai mare creștere, de fapt, în 2019, privind valoarea financiară alocată tuturor cultelor din județul Timiș. Față de anul trecut am crescut cu 400.000, deci valoarea totală este de 2,5 milioane de lei. Iar ca împărțire am ținut cont de procentul de enoriași dat de către Direcția de Statistică dat pe fiecare cult în parte. La momentul acesta, prin aprobarea acestui proiect de hotărâre, transmitem cultelor sumele de care au parte și așteptăm din partea lor proiectele și devizele la lucrări din teritoriu la bisericile diferitelor culte din județ”, a spus Dobra.

El a precizat că, spre deosebire de anii anteriori, consilierii județeni au decis ca în 2019 să nu acorde sprijin Catedralei Mântuirii Neamului, banii urmând să meargă la renovarea și construcțiilor bisericilor din Timiș.

„Anul acesta nu a mai fost alocată o sumă. Pentru cultul ortodox a fost alocat 1.850.000 de lei, care vor merge la bisericile din județul Timiș”, a mai spus Dobra.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate de consilierii județeni, președintele CJ Timiș zâmbind atunci când a văzut că nu vor fi discuții pe marginea acestuia.

„Am zâmbit de drag pentru că s-a dat un vot în unanimitate. În fiecare an au mai fost discuții despre sume, la momentul acesta nimeni nu a mai ridicat nicio problemă, înseamnă că împărțirea a fost echitabilă și mă bucur că colegii au fost de acord”, a concluzionat Dobra.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor