Conditii speciale de munca pe timp de canicula. ITM Timis va verifica daca sunt respectate normele

De M.S.
Reactualizat la:
Conditi speciale de munca pe timp de canicula. ITM Timis va verifica daca sunt respectate normele
Conditi speciale de munca pe timp de canicula. ITM Timis va verifica daca sunt respectate normele
Angajatorii trebuie să le asigure salariaţilor condiţii optime de muncă în perioada caniculară. În caz contrar riscă amenzi de până la 2500 de lei.

Reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer, asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană, asigurarea echipamentului individual de protecţie, dar şi asigurarea de duşuri. Acestea sunt măsurile minimale pe care trebuie să le ia angajatorii în această perioadă canicularară. Cei care nu pot asigura aceste condiţii vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, alte măsuri precum: reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, prin recuperarea în următoarele 6 luni. Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. „Nerespectarea măsurilor pentru protecţia persoanelor care lucrează în locuri de muncă cu temperaturi extreme, precizate în paragrafele de mai sus, constituie contravenţii şi se sancţionează, conform prevederilor O.U.G. 99/2000, cu amendă de la 1500 RON la 2500 RON”, a precizat Ileana Tomoiagă, inspector şef ITM Timiş. Totodată reprezentanţii ITM vor efectua controale pentru a verifica dacă angajatorii respectă normele prevăzute de lege.

Cod portocaliu de canicula urmat de cod galben de furtuna, in Timis0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor