Concurs! Banul Bank si Thomas Mann la TESZT. Invitatii la spectacole

De S.P.D.
Concurs! Banul Bank si Thomas Mann la TESZT. Invitatii la spectacole
© TION: Concurs! Banul Bank si Thomas Mann la TESZT. Invitatii la spectacole
O dramă despre istorie și despre iubire, plină de uneltiri și intrigi, și o piesă despre viața personală și cea literară a lui Thomas Mann sunt tentațiile zilei de joi, 28 mai 2015, la Festivalul de Teatrul TESZT. Două spectacole din Serbia, semnate de regizori est-europeni celebri, evenimente la care Tion.ro vă oferă invitații, prin intermediul unui nou concurs.

Teatrul din Novi Sad joacă ”Banul Bánk”, de Katona Jozsef, în direcția de scenă a lui Urbán András, joi, 28 mai, de la ora 17, în sala mare a Teatrului Maghiar din Timișoara.
”Piesa Banul Bánk a devenit o dramă națională a literaturii maghiare de după revoluția din 1848. Erkel Ferenc și-a compus cel mai celebru spectacol de operă pe libretul acestei drame. O dramă despre istorie și despre iubire, plină de uneltiri și intrigi, care critică sever oprimarea maselor de către un conducător străin – o perspectivă ce face piesa la fel de actuală și astăzi.

Andrei al II-lea, regele Ungariei, pleacă la război, lăsând conducerea țării în mâna soției sale, Gertrudis, care profită de ocazie și împarte bunurile regatului printre lingușitorii ei, nepăsându-i de poporul maghiar. Banul Bánk revine în secret la curte, o adevărată mocirlă în care domnii maghiari planifică un complot împotriva reginei, iar cardinalul Ottó n-are altceva în gând decât s-o cucerească pe Melinda, soția banului… Și de aici încep dilemele lui Bánk, care recunoaște cu durere că problemele și scopurile politicianului sunt foarte diferite de problemele personale”.

Născut în 1970, Urbán András a fondat la numai 17 ani un atelier de teatru și de literatură, la care participa ca autor, regizor și actor. Împreună cu prietenii săi, a înființat grupul AIOWA, în care teatrul era prezent ca un eveniment special, de artă totală și nu în ultimul rând o acțiune ideologică. Din 2006 a devenit directorul general al Teatrului Kosztolányi Dezső.

Tot joi, 28 mai, de la ora 21, Teatrul Național din Sombor/Serbia joacă în sala mare a Teatrului Maghiar din Timișoara, ”Vrăjitorul”, un spectacol al regizorului Boris Liješević.

„Revitalizarea unui scriitor impecabil prin intermediul unui text teatral care este a priori limitat de numărul cuvintelor și de durata spectacolului precum și de alte modalități de expresie este întotdeauna problematică și dubioasă, iar întrebarea care se pune este: cum îndrăznești? Dacă mai este vorba și de unul dintre cei mai importanți și productivi autori din prima parte a secolului al 20-lea, cum ar fi de exemplu Thomas Mann, atunci putem conclude că bravura lui Fedor Šili devine și mai riscantă. Dar Šili, într-un mod evident și datorită experienței și intuiției sale știe că singura soluție la această problemă este cunoașterea și dragostea, dar și curajul ce duce la o creativitate lipsită de falsă pudoare. Avem deci un text care descrie viața personală precum și pe cea literară a lui Thomas Mann și care se întinde din copilărie până la maturitatea completă. Găsim o dramă foarte reală și care durează pe tot parcursul vieții unui om prea conștient de grandoarea sa. Un adulter condiționat de performanța sexuală slabă, fiul nazist al iubirii neîmpărtășite, cruzimea față de proprii săi copii, utilitatea unei soții, tragedia unui copil, insecuritatea sexuală, prietenia distrusă, alcoolism… toate acestea reprezintă temele textului folosit. Marea dilemă a lui Mann este articulată în fața judecătorului său, un adevărat Munte Olimp încorporat de vorbărețul divin Goethe: oare ar fi fost el tratat mai cum se cuvine dacă «trăia o viață binecuvântată și ordinară, iubindu-l și rugându-l pe Dumnezeu»? Această întrebare – care aparține nu numai lui Mann, dar și a lui Šili – ne duce cu gândul la faptul că totul, până și incontestabila viață a lui Thomas Mann, trebuie revizuită – dar fără remușcare. Vrăjitorul, până și prin titlu, se referă la mai mult decât Muntele vrăjit: este o meta-analiză a lui Thomas Mann, prin care îl înțelegem într-un sens mai literar și mai dramatic, el devine din geniu un adevărat vrăjitor” , explică Vladislav Bajac.

Boris Liješević (născut în 1976, Belgrad) și-a terminat studiile la Universitatea de Arte din Novi Sad în 2004, iar acum predă la Departamentul de Regie Intermediară la aceeași universitate.

Ambele spectacole vor fi traduse simultan în română, maghiară și engleză.

Redacția www.tion.ro pune la bătaie câte o invitație dublă pentru cititorii fideli, la ambele spectacole. Tot ce trebuie să faceți este să accesați pagina noastră de Facebook, să dați share articolului despre eveniment și să lăsați un comentariu prin care să vă anunțați participarea. Câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți, urmând să fie anunțați joi, 28 mai.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor