Colterm primeste subventii de 10 milioane de euro de la Primaria Timisoara, in 2017

De Roxana Deaconescu
23Comentarii
Colterm primeste subventii de 10 milioane de euro de la Primaria Timisoara, in 2017
© Tion: Colterm primeste subventii de 10 milioane de euro de la Primaria Timisoara, in 2017
Deși are mai puțini abonați decât în anii trecuți, societatea de termoficare a Timișoarei ar putea ieși pe plus în acest an, se arată în bugetul Colterm. Societatea face bani frumoși din vânzarea energiei termice, dar scoate și ceva bani din vânzarea energiei electrice. Primește, în continuare, o sumă frumoasă de la Primăria Timișoara, ca subvenție: 10 milioane de euro.

Proiectul de buget de venituri și cheltuieli pentru anul 2017 al Colterm a fost publicat pe site-ul Primăriei Timișoara și va ajunge pe mesele consilierilor locali la ședința care va avea loc marți, 14 martie, începând cu ora 15.

A fost făcut pe baza unor indicatori care merită menționați: prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice este de 376,26 lei/Gcal, în timp ce prețul local al energiei termice facturată populației este de 242 lei/Gcal, cu tot cu TVA. Diferența de la 242 la 376 o plătește Primăria Timișoara, ca subvenție.

„Sumele necesare acoperirii diferenței de preț pentru energia termică prognozată a se factura populației pentru întreg anul 2017 este în valoare de 45,2 milioane de lei, inclusiv TVA. S-a avut în vedere livrarea unei cantități de energie electrică de 30.900 MWh și a unei cantități de energie termică de 509.281 Gcal. Pentru anul 2017 s-a prevăzut un profit de 1,17 milioane de lei”, se arată în proiect.

Veniturile companiei pe anul 2017, conform estimărilor, vor fi de 125,2 milioane de lei, din care 5,8 milioane de lei din vânzarea de energie electrică, 113,4 milioane de lei din vânzarea de energie termică și alte activități – vânzări de fier vechi, tarife pentru serviciile conexe, lucrări în regie proprie, venituri financiare și alte, dar și alte 6 milioane de lei.

Se estimează că anul acesta vor fi consumate 319.910 tone de cărbune și 41.632 mii Smc gaz, care vor costa 82 de milioane de lei. Apa și energia electrică vor costa 11,8 milioane de lei, iar salariile angajaților Colterm vor fi în valoare de 35,5 milioane de lei.

În bugetul de venituri și cheltuieli nu sunt menționate pierderile induse, în sumă totală de 34,38 milioane de lei, aprobate prin hotărâri de consiliu local. La sfârșitul anului trecut, consilierii locali au fost de acord să majoreze capitalul social al societății de termoficare, cu 83,9 milioane de lei.

Pe anul 2016, Colterm a avut o pierdere de 21 de milioane de lei. De ce o sumă atât de mare?

„Acest rezultat a fost influențat pozitiv de suma de 10 milioane de lei (exclusiv TVA), reprezentând pierdere tehnologică încasată de la bugetul local în baza prevederilor OG 36/2006 și a Ordinului 1121/2015 și este aferentă gigacaloriilor produse în plus față de pierderile aprobate. Rezultatul a fost influențat negativ de livrarea scăzută din lunile martie-aprilie 2016, datorită creșterii temperaturilor exterioare peste mediile prognozate. Dacă analizăm situația comparativ cu prevederile bugetare, se constată nelivrarea a cca 20.000 Gcal, ceea ce a condus la venituri nerealizate din vânzarea de energie termică de 10,26 milioane de lei”, se arată în proiectul de buget.

Conturile Colterm sunt blocate încă din 22 septembrie 2016, prin executare silită. Cam de atunci Colterm încearcă să obțină noi eșalonări la plata cu furnizorii, însă reprezentanții societății susțin că nu mai au datorii chiar atât de mari. Ei se agită acum să mai ia un credit bancar, pentru care vor să garanteze cu banii ce îi vor primi de la primărie odată cu majorarea capitalului social.

Pe site-ul primăriei puteți analiza bugetul de venituri și cheltuieli al Colterm pe anul 2017.

Articole pe aceeași temă:

Interviu cu directorul Colterm: Contorizarea pe orizontala este mai ieftina decat centrala23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor