Cinematograful Arta, cu tot cu gradina de vara, cedate Teatrului Maghiar din Timisoara pentru 25 de ani

De Bogdan Marta
16Comentarii
Cinematograful Arta, cu tot cu gradina de vara, cedate Teatrului Maghiar din Timisoara pentru 25 de ani
© foto: arhiva
Cinematograful Arta și grădina de vară vor ajunge în posesia Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara pentru următorii 25 de ani. Proiectul a fost aprobat de consilierii locali.

Pe ordinea de zi a ultimei ședințe de plen a Consiliului Local Timișoara s-a aflat și un proiect ce prevedea transmiterea în administrarea Teatrului Maghiar a Cinematografului Arta și grădinii de vară a acestuia pentru următorii 25 de ani. Cinematograful a ajuns recent în posesia Primăriei Timișoara, înainte fiind al RADEF. Consilierii locali au aprobat fără probleme acest proiect.

Cinematograful va ajunge în administrarea Teatrului Maghiar doar după realizarea unui proces verbal de predare-primire.

„Cinematograful Arta, cu sala și grădina de spectacol cinematografic este situat în cartierul Josefin şi reprezintă unul dintre vechile cinematografe ale oraşului, fiind construit prin contribuţia comunităţii locale. Cinema Arta a fost inaugurat în 1926 şi până în 1948 s-a numit Regal. Edificiul a funcţionat ca cinematograf până în 2000. Spaţiul şi-a pierdut funcţia culturală, fiind abandonat de către RADEF şi degradându-se an de an, până a devenit inutilizabil”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre aprobat de consilieri.

Timișorenii mai vechi știu, însă, că Arta nu a mai funcționat ca cinematograf din anii ’90, acolo fiind la un moment dat Clubul Meteor, iar mai apoi o sală de Bingo, când acest joc era popular în Timișoara.

Teatrul Maghiar se angajează să păstreze destinația spațiului și ca cinematograf, dar și ca sală de joc și repetiții, precum și să investească 250.000 de euro în reabilitarea acestuia.

„Teatrul Maghiar, prin adresa depusă cu nr. SC2018 – 16609 din data de 12.07.2018, completează materialului de mai sus şi nota de fundamentare anterioară şi face solicitarea ca Cinematograful Arta şi grădina de vară să-i fie date în administrare pe o perioadă de 25 de ani, având ca suport şi convenţia de finanţare încheiată de Teatrul Maghiar de Stat «Csiky Gergely» cu Fondul Bethlen Gabor Alap Ungaria în valoare de 250.000 euro, sumă ce va fi utilizată de Teatrul Maghiar pentru începerea reabilitării Cinematografului Arta”, se mai arată în proiectul amintit.

Articole pe aceeași temă:

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara va avea un nou spațiu de proiecte teatrale, coregrafice, cinematografice, educative și de cultură contemporană! Fostul cinematograf și grădina de vară Arta vor fi atribuite teatrului, chiar în anul în care aniversează 65 de ani! Reprezentanții pri...16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor