Cinci dintre ravnitele statuete de la Gala Operelor Nationale au ajuns la Timisoara

De S.P.D.
4Comentarii
Cinci dintre ravnitele statuete de la Gala Operelor Nationale au ajuns la Timisoara
© Bogdan Zahariea
 Debutul briliant al lui Bogdan Zahariea, care a trecut în această  stagiune de la registrul de bariton la repertoriul de tenor, cu două roluri mari, în Tosca și Turandot, anvergura dirijorală a lui David Crescenzi,  musicalul Scripcarul pe acoperiș, costumele spectacolului Faust și performanța concertmaestrului Ovidiu Rusu au adus Operei Naționale Române din Timișoara  premiile la prima Gală a Operelor Naționale din România. ”Acest premiu trebuie dedicat tuturor soliștilor care, în fiecare stagiune, trudesc din greu pentru fiecare debut”, susține Bogdan Zahariea. Citiți aici întreaga declarație a laureatului.

Elegantă, strălucitoare și pasionantă, la fel ca pe scenă, lumea artei lirice din România s-a reunit, sâmbătă seara la  Iași, la invitația regizoarei Beatrice Rancea, directoarea operei ieșene, care a inițiat prima Gală a Operelor Naționale. Găzduită de Teatrul Național din Iași, ceremonia, la care au participat cca 700 de invitați și spectatori,  a fost transmisă în direct de posturile publice de radio (Romania Cultural) și televiziune (TVR 1 , TVR HD). Opera Națională Română din Timișoara a avut 11 nominalizări. Patru statuete suflate cu aur, inspirate de trofeele Oscar, vor veni la Timișoara. Ele au fost cucerite de  Bogdan Zahariea (Premiul pentru cel mai bun debut), David Crescenzi (cel mai bun dirijor), ”Scripcarul pe acoperiș” de Jerry Bock în regia lui György Korcsmáros (Cel mai bun musical)  și Mario de Carlo (pentru concepția costumelor spectacolului Faust). Lor li se adaugă premiul special decernat concertmaestrului orchestrei ONRT, Ovidiu Rusu.

Primul laureat al serii pe care amfitrionii Beatrice Rancea și Cosmin Marcovici l-au invitat pe scenă a fost tenorul Bogdan Zahariea, care a trăit emoția de a fi distins chiar în orașul său de debut. ”A fost o seară superbă, iar eu am avut șansa să deschid sarabanda trofeelor. Acest premiu vine ca o încununare a unei stagiuni de excepție pentru mine, cu trei debuturi importante, în Tosca, Turandot și Scripcarul pe acoperiș. Acest premiu  trebuie dedicat tuturor soliștilor care trudesc din greu și transpiră pentru fiecare debut. M-am bucurat să mă întorc la Iași, scena pe care am pășit pentru prima dată, și să reprezint, cu onoare, Opera Națională Timișoara. Am trăit mari emoții reîntâlnindu-mă, în această postură, cu foștii colegi de la Iași. Stagiunea asta, odată cu trecerea de la bariton la repetoriul de tenor, a adus realmente o schimbare în cariera  mea. Ca tenor am cu adevărat satisfacții, ca tenor am început să cânt cu adevărat, să pot să dau  publicului toată vocea mea. Ca tenor pot și deja am oferit, sper, satisfacție și emoție publicului. Premiul primit  la gala de la Iași este, cred, o recunoaștere a muncii pe care am investit-o în pregătirea rolurilor Marios Cavaradossi  și Calaf și țin să-mi exprim, cu toată sinceritatea, gratitudinea față de maestrul și mentorul meu, Corneliu Murgu, și față de dirijorul David Crescenzi, a căror susținere a fost esențială pentru a ajunge aici”, a declarat,  pentru www.tion.ro, Bogdan Zahariea, la puțin timp după premiere.

Marele câștigător al serii a fost Andrei Șerban, distins cu premiul pentru cel mai bun regizor, a cărui montare cu ”Indiile galante”  de Jean-Phillipe Rameau, la Iași, a fost desemnată drept cel mai bun spectacol al anului. Ion Tugearu a primit premiul pentru cel mai bun spectacol românesc, cu ”D’ale carnavalului” la Opera din Iași, și cel pentru cea mai bună coregrafie. Pentru decoruri a fost distins Laszlo Szekely (Budapesta), cu ”Aida”, la Opera din Iași.  ”Undeva în Europa” de László Dés, regia László Béres, de la Opera Maghiara Cluj-Napoca, a luat premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii. Cei mai buni soliști ai anului sunt doi clujeni: soprana Iulia Merca și tenorul Cristian Mogoșan. Premiile de balet au fost adjudecate de Adrian Mihaiu (Constanța) și Roua Raut (Iași). La prima editie a Galei Premiilor Operelor Nationale au fost acordate 33 de statuete, acoperind 14 categorii, dar și premii speciale. Ioan Holender și concertmaestrul ONRT, Ovidiu Rusu, s-au numărat printre cei distinși cu   Premiile de Excelență al Galei.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor