Cimitirul musulman din Timisoara, invadat de gunoaie si atacat de profanatorii de morminte

De A.S.
Reactualizat la:
4Comentarii
Cimitirul musulman din Timisoara, invadat de gunoaie si atacat de profanatorii de morminte
© TION - Cimitirul musulman din Timisoara, invadat de gunoaie si atacat de profanatorii de morminte
Chiar dacă în urmă cu doi ani a primit de la Primăria Timişoara un teren de peste 5.000 de metri pătraţi pentru amenajarea unui cimitir, comunitatea musulmană nu îşi poate îngropa morţii în condiţii decente. Terenul respectiv este invadat de deşeuri, de moloz şi alte resturi de materiale de construcţii şi a fost deja vizitat de profanatorii de morminte, spun reprezentanţii municipalităţii.

Situaţia a fost prezentată, vineri, de viceprimarul Traian Stoia. „A venit la mine un domn, un arab, care este un fel de lider în zonă la religia musulmană. Ei au primit un teren la ieșirea din oraș spre Jimbolia pentru cimitir și i-au plimbat prin primărie cu autorizația de construire a gardului încât nu au ajuns să și-l facă în mod legal. Acum s-au lămurit lucrurile, dar problema este că au venit cel puțin o sută de camioane cu deșeuri de la construcții și le-au aruncat acolo peste cimitir. Mai mult, unul dintre primii musulmani îngropați acolo – ei îi învelesc într-un cearşaf alb şi îi bagă aşa – au venit nişte cetăţeni din zonă, noaptea, bineînţeles, să vadă dacă n-au ceva aur pe degete, prin gură, mai ştiu eu pe unde… S-au aruncat deşeuri peste spaţiul lor. Ei au cerut să-şi facă gard, dar nu s-a lucrat cu publicul în decembrie de nu ştiu când până în ianuarie nu ştiu când şi acum sunt disperaţi că au şi început să-i scoată din cimitir, au apărut profanatorii de morminte”, a explicat Stoia.

Reprezentanţii comunităţii musulmane spun că au găsit înţelegere la primărie şi speră ca în curând să se rezolve situaţia şi să poată împrejmui terenul respectiv.

„Este o problemă foarte mare. Tot molozul din Timişoara s-a aruncat acolo, peste morţii noştri… Nu aveam autorizaţie de construire pentru gard. Am băgat actele la Cadastru pentru CF, cei de la primărie au fost domni cu noi, ne-au promis că ne vor ajuta să rezolvăm problema. Cimitirul este funcţional deja, avem trei morţi îngropaţi, primul mort a fost dezgropat… E câmp, nici drum nu este până acolo, nimic nu este, doar moloz şi gunoi”, ne-a declarat Nedici Nasser, cel care i-a prezentat problema viceprimarului.

Consiliul Local Timişoara a aprobat, în 2012, atribuirea unui teren de aproape 5.300 de metri pătraţi, din zona Ovidiu Balea, către Fundaţia „Europe Trust” pentru amenajarea unui cimitir musulman. Suprafaţa a fost atribuită în folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 de ani. 

Comunitatea musulmană din Timișoara numără circa 1.200 de persoane.

 

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor