Centura de Sud a Timisoarei, pe lista prioritatilor la Ministerul Transportului. Lipsesc banii

De Marcel Hoster
14Comentarii
Centura de Sud a Timisoarei, pe lista prioritatilor la Ministerul Transportului. Lipsesc banii
© TION: Centura de Sud a Timisoarei, pe lista prioritatilor la Ministerul Transportului. Lipsesc banii
Este centura de ocolire Timişoara Sud o prioritate sau nu pentru cei de la Ministerul Transporturilor? E o întrebare care îşi va găsi cu greu răspunsul, cel puţin în perioada următoare. Pe lista investițiilor centura este trecută la capitolul proiecte prioritare pentru 2016, dar și pentru… 2017 – 2019.


Centura de ocolire a Timişoarei este în atenţia Ministerului Transporturilor, doar că nu se ştie când va fi realizată. O sinteză a alocărilor finaciare bugetare pentru proiectele derulate de acest minister include centura Timişoarei într-o categorie aparte, alături de autostrada Lugoj – Deva, Timişoara – Lugoj şi Orăştie – Sibiu şi nu alături cu centurile altor oraşe. Deși este singurul proiect al unei centuri de ocolire inclus în acest capitol, tot aici vine și dezamăgirea: „Proiectele prioritare ale MT pentru anul 2016 şi perspectiva 2017-2019”, este numele acestui subpunct. Deci, orizontul de timp este greu de estimat. S-ar putea să fie anul viitor, dar mai sigur e că acest proiect să devină realitate într-un orizont de timp mult mai îndepărtat, între anii 2017 – 2019.

Deci intenţii există, ceea ce e un pas înainte. Mai greu e cu găsitul banilor pentru lucrare. La acest capitol, deocamdată scrie zero în dreptul centurilor de ocolire în următorii ani. Ministerul se gândeşte să includă varianta de ocolire a oraşului de pe Bega în grupa proiectelor finanţate din bani europeni. Ce fel de proiecte, când, pe ce linie de finanţare, nu se precizează. Apare în strategia alocărilor bugetare doar ca fiind inclusă în cadrul principalelor proiecte finanţate pe fonduri europene, alături de alte două investiții aflate în curs de realizare şi care oricum primeau bani europeni: cele ale autostrăzilor Timişoara – Lugoj şi Lugoj – Deva. Diferenţa este că aceste două autostrăzi sunt în curs de execuţie, iar prima dintre acestea este chiar teoretic finalizată deja. Deci guvernul care taie banii de investiţii în infrastructură nu mai poate da înapoi, cum a făcut în cazul autostrăzii Lugoj-Deva, unde fondurile alocate pentru anul viitor sunt mult mai mici decât necesarul.

Având în vedere modul în care au fost alocate fondurile pentru infrastructură de către noul guvern este puţin probabil ca centura Timişoarei să capete în următorul an vreun leu de la buget. Să sperăm că măcar autostrada de la Lugoj spre Deva va avea o soartă mai fericită şi banii alocaţi vor fi suficienți.

Alte articole pe aceeași temă:

Finantare pentru centura de sud a Timisoarei. Primaria pune presiune pe Guvernul Ciolos

 14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor