Central European Film Festival și TM2021 prezită Revolutions – Revoluții prin film!

De A. M. A.
Central European Film Festival și TM2021 prezită Revolutions – Revoluții prin film!
© foto: Central European Film Festival
Central European Film Festival și TM2021 prezintă o serie de evenimente, ce se vor desfășura pe parcursul anului, cu tema Revolutions!

Pe parcursul anului 2019, la 30 de ani de la Revoluția din 1989, Central European Film Festival și TM2021 „aduc trecutul în prim-plan prin intermediul Revolutions”, o serie de evenimente, în diferite spații din Timișoara, începând cu luna februarie.

„Pentru că sunt o mulțime de întrebări despre 1989, pentru că poate unii dintre tinerii timișoreni nu știu că esența libertății s-a răspândit, începând cu 16 decembrie, din Timișoara spre alte zone ale României și mai ales pentru că poate nu cunoaștem experiențele din același an ale celorlalte state din regiune, Central European Film Festival și TM2021 au decis să aducă în prim-plan Revoluțiile cu tot ce reprezintă ele din punct de vedere social, politic și emoțional prin intermediul unor filme asociate programului Xtensii”, ne transmit cei de la Central European Film Festival.

Miercuri, 20 februarie, de la ora 18:00, la Aula Magna a Universității de Vest Timișoara va avea loc prima proiecție: „1989”, de Michal Bielawski! Documentarul spune povestea evenimentelor din Polonia, o prezentare a mișcărilor sociale din 1989 și este bazat pe studiul unor documente de arhivă care arată schimbările ce au avut loc în țară și mentalitatea locuitorilor ei. Invitatul special la eveniment va fi va fi prof. univ. dr. Andrei Țăranu.

„Încă de la început, am pornit de la ideea că 1989 este un an al trăirilor ambivalente, un an haotic presărat de entuziasm și fix aceste trăsături ale perioadei mi-au părut din ce în ce mai atractive, mai complexe pentru explorare, pe măsură ce filmam. Mai apoi, pășind în eveniment încetul cu încetul, încercând să aflu sentimentele contradictorii pe care acele zile le trezeau în oameni, de ce unii dintre ei le criticau, iar alții le ovaționau, am realizat că cea mai înțeleaptă decizie este aceea de a prezenta totul într-o lumină cât mai neutră”, spune Michal Bielawski.

Andrei Țăranu este prodecan al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, renumit comentator și analist politic atât în plan național, cât și european. A fost Fulbright Scholar la City University of New York și profesor invitat la Universitatea din Gdansk.

Central European Film Festival Timișoara va avea loc în perioada 28 august – 1 septembrie 2019 și este organizat Asociația Eurofest.

Programul Xtensii al Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii adaugă noi secțiuni sau programe la inițiative deja existente, concentrându-se pe dezvoltarea de capacități și construirea de rețele internaționale, în scopul de a consolida peisajul cultural din Timișoara și nu numai.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor