Celebrul fotograf Josef Koudelka vine la Timisoara cu expozitia despre invazia Cehoslovaciei

De S.P.D.
2Comentarii
Celebrul fotograf Josef Koudelka vine la Timisoara cu expozitia despre invazia Cehoslovaciei
© TION - Josef Koudelka
În această primăvară, Timișoara va fi gazda unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului: lucrări ale Josef Koudelka vor fi prezentate la Timişoara într-o expoziție organizată de către Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din București. Celebrul fotograf ceh va fi prezent la vernisajul expoziției sale.

Expoziția va fi deschisă la Halele Timco (str. Circumvalațiunii, nr. 8-12) în perioada 6 martie – 6 aprilie 2014 și va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10 – 19. Intrarea este liberă.

„Această expoziție este despre invazia la care România – singura țară dintre țările semnatare ale Pactului de la Varșovia – a refuzat să participe. În plus, de România mă leagă și o amintire personală – am fost aici de multe ori și iubesc această țară,” spune Koudelka, care a vizitat România încă din anii ’60.

Artistul va fi prezent la vernisajul expoziției sale la Timișoara, joi, 6 martie 2014, la ora 18,

Expoziția a sosit în țara noastră în toamna anului trecut pentru a marca 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei, când forțe militare din Uniunea Sovietică și aliații ei din Pactul de la Varșovia, cu excepția notabilă a României, au invadat Cehoslovacia.

„În timpul celor șapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară, emigrând în Franța. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului. În același an Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa. De-abia în 1984, după moartea tatălui său (care rămăsese în Cehoslovacia), când amenințarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, Josef Koudelka a recunoscut public pentru prima dată că el este autorul instantaneelor.

„Deşi nu mai lucrase până atunci pe evenimente de actualitate, fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice 7 zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale foto-jurnalismului postbelic. Josef Koudelka este unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume”, punctează realizatorii evenimentului.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor