Cele mai extreme locuri de pe Pamant

De T. Ex.
Cele mai extreme locuri de pe Pamant
Planeta noastră este mereu surprinzătoare prin diversitatea naturală pe care o oferă, dar mai ales prin extremele sale, care sunt fascinante și pun la încercare abilitatea omului de a se adapta mediului. De la cel mai fierbinte loc la cel mai rece sau cel mai înalt, Pământul nu este în totalitate un mediu primitor, însă tocmai aceste extreme ne fac să apreciem și mai mult planeta în totalitate.

foto: Wikipedia, Hadi Karimi foto: Wikipedia, Hadi Karimi ©

Deșertul Lut (Iran)

Deșertul Lut din Iran acoperă o suprafață de peste 480 de kilometri și este locul unde a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură la nivelul solului, din lume. Deși titlul de cel mai fierbinte loc din lume este disputat de mai multe regiuni, precum Al Azizyah (Libia, 57.8 grade Celsius) sau Death Valley (California, USA, 56,66 grade Celsius), în deșertul Lut, sateliții NASA au înregistrat o temperatură la nivelul solului de 71 grade Celsius. Aceasta este cea mai mare temperatură înregistrată la nivelul solului, din istorie.

foto: Wikipedia, Maarten Takens foto: Wikipedia, Maarten Takens ©

Oimiakon (Rusia)

Oimiakon este un sat din Iacuția, o republică componentă a Federației Ruse, situată în Siberia Orientală. Satul are o populație de aproximativ 800 de locuitori. Oimiakon se laudă cu titlul de cel mai rece spațiu locuit de pe planetă. Aici temperatura scade cu mult sub zero grade Celsius. În 26 ianuarie, 1926 aici a fost înregistrată o temperatură de -71,2 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din Emisfera Nordică. Nu este departe de cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată pe Pământ, -89,4 grade Celsius, la baza rusă Vostok din Antarctica, în 1983.

foto: NSF, Josh Landis foto: NSF, Josh Landis ©

Văile Uscate (Antarctica)

Văile Uscate reprezintă o regiune din Antarctica care nu a mai văzut ploaie de peste două milioane de ani. Aici este cel mai uscat loc din lume. Nu există nici un fel de umezeală, nici apă, nici zăpadă, nici gheață. Este singura regiune din Antarctica care nu este acoperită cu zăpadă, din cauza vânturilor catabatice, care răscolesc zona cu o viteză de peste 200 de mile pe oră. Astfel, orice precipitații care cad în Văile Uscate sunt rapid sublimate de vânt, lăsând în urmă un peisaj dezolant. Pe locul doi ca nivel de ariditate se află Deșertul Atacama din Chile. Aici nu au mai fost precipitații de câteva secole, însă datele strânse din zonă nu sunt suficiente pentru o comparație corectă cu Văile Uscate.

foto: Wikipedia, Sig Audiovisual foto: Wikipedia, Sig Audiovisual ©

Lloro (Columbia)

Lloro este locul unde anual cad peste 12.000 de milimetri de ploaie. Climatul tropical face ca această zonă să fie cel mai umed loc de pe planetă. La ceva distanță se află Cherrapunji, în India, unde se strâng peste 10.000 de milimetri de precipitații pe an. Aici au căzut 9.296 de mm de ploaie într-o singură lună, în iulie 1861.

foto: NASA foto: NASA ©

Tristan de Cunha (Marea Britanie)

Tristan de Cunha este un arhipelag în Atlanticul de Sud, parte a Regatului Unit al Marii Britanii. Grupul de insule este situat la 2.618 km de Grytviken (pe insula subantarctică Georgia de Sud), 3.658 km de Antarctica, 2.816 km de Africa de Sud și 3.240 km de America de Sud, fiind astfel cea mai izolată zonă locuită din lume. Aici locuiesc 272 de oameni, care fac parte din doar 8 familii. Acest lucru a dus la numeroase probleme de sănătate ereditare pentru locuitori. Arhipelagul a fost anexat de Marea Britanie în anii 1.800. Tristan de Cunha este accesibil doar cu vaporul, neexistând aeroport în zonă.

Articole pe aceeași temă:

Cele mai inedite stadioane din lume

Cele mai frumoase fantani arteziene din lume

Cele mai periculoase orase din lume

Cele mai impresionante sculpturi in munte

Thailanda, ghid turistic alternativ

Maldive, arhipelagul de vis, destinat turistilor

Destinatii romantice pe meleaguri romanesti

Emiratele Arabe Unite, minunea turistica din desert

Cascada Rinului, peisaj de poveste la poalele Alpilor

Hoteluri exclusive, pentru o persoana
Regulament de plasare a anunturilor