CCIA Timisoara cauta solutii pentru mobilitatea fortei de munca in zona transfrontaliera cu Serbia

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
4Comentarii
CCIA Timisoara cauta solutii pentru mobilitatea fortei de munca in zona transfrontaliera cu Serbia
Deşi şi în prezent cetăţeni români muncesc în Serbia, dar mai ales sârbi în România, reglementările legale şi birocraţia fac extrem de dificilă mobilitatea forţei de muncă în zona frontalieră, chiar dacă aceasta ar fi extrem de utilă. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş face eforturi pentru rezolvarea problemei, joi lansând un nou proiect finanţat din bani europeni în acest sens.

CCIAT a lansat joi un nou proiect transfrontalier de colaborare româno-sârbă, LaborNet – „Rețea pentru mobilitatea forței de muncă în zona transfrontalieră”, prin care să ajute la dezvoltarea mobilităţii forţei de muncă în zona frontierei dintre cele două ţări. Parteneri ai camerei în proiectul finanțat în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, sunt Camera de Comerț și Industrie a Serbiei prin Camera Regională din Districtul de Nord al Banatului Kikinda și Primăria Orașului Kikinda. Iniţiativa îşi propune să faciliteze accesul pe piața forței de muncă și sporirea oportunităților de angajare în zona transfrontalieră.

Proiectul se adresează șomerilor din zonă, cu precădere persoanelor din grupurile defavorizate, companiilor care au dificultăți în găsirea forței de muncă, instituțiilor din domeniul economiei și educației.

munca2

În fapt, prin asemenea acţiuni, Camera doreşte să găsească o rezolvare pentru problemei lipsei forţei de muncă din zona de vest prin facilitarea accesului cetăţenilor sârbi la angajarea în România. În prezent există numeroase bariere în faţa realizării acestui deziderat. Cele două ţări nu sunt membre ambele ale UE, iar procedurile de frontieră, birocraţia şi legislaţia fac dificilă transbordarea de muncitori de cele două părţi ale graniţei.

„Sârbii doresc să vină să lucreze în România, dar noi nu avem legislaţia pregătită. Camera face demersuri la guvern pentru ca acordul de securitate socială semnat între guvernele din România şi Serbia să fie implementat. Noi vom pregăti prin acest program cetăţenii sârbi pentru a cunoaşte legislaţia, indiferent de implementarea acelui acord”, a declarat Florica Chiriţă, director general al CCIAT.

De cealalată parte, Tibor Horvath, manager de proiect din partea sârbă şi reprezentant al Camerei Regionale Kikinda, spune că ţara sa are numeroşi specialişti bine pregătiţi, iar aceştia ar putea fi utili pe piaţa forţei de muncă din zona Timişului.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor