Casa inteligenta si calculatorul fara mouse si tastatura, inventate de studentii timisoreni pentru un concurs international

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
7Comentarii
Casa inteligenta si calculatorul fara mouse si tastatura, inventate de studentii timisoreni pentru un concurs international
© TION: Casa inteligenta si calculatorul fara mouse si tastatura, inventate de studentii timisoreni pentru un concurs international
Timişoara a găzduit în acest sfârşit de săptămână un maraton în cadrul căruia studenţi din şase ţări au încercat să proiecteze şi să pună în funcţiune un sistem încorporat – embedded system, prin care să-şi demonstreze calităţile în diferite domenii. De la sisteme care definesc o casă inteligentă, la calculatoare fără taste sau dispozitive care udă florile singure, toate au fost în atenţia studenţilor cu iniţiativă care s-au întrecut la Timişoara.


Timp de 48 de ore, zeci de studenţi s-au adunat în laboratoarele Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, în cadrul maratonului de sisteme încorporate EMECS-thon. Au fost şapte echipe, cu câte trei studenţi fiecare. Aceştia au avut la dispoziţie două zile pentru a prezenta juriului cele mai bune idei. Mâncarea a fost asigurată de organizatori, aşadar tinerii au avut toate condiţiile necesare pentru a-și pune în practică ideile.

Unul dintre cele mai interesante concepte duse la bun sfârşit pentru a fi prezentate juriului a fost cel de casă inteligentă, care oferă proprietarului posibilitatea să controleze prin telefon diferite componente ale locuinţei. Prin acest sistem integrat se pot regla diferiţi parametri, aceasta ca urmare a instalării de diferiţi senzori, a integrării sistemului de alarmă sau a luminilor.

„Totul este conectat la o singură aplicaţie disponibilă pe telefonul mobil, iar utilizatorul primeşte informaţii în timp real”, a declarat Denis Aniţei, unul dintre componenţii echipei care a realizat sistemul.

Tot în același ton, o altă echipă de studenţi de la UPT a creat o yală inteligentă, care e conectată permanent la internet. O facilitate care nu ar fi neapărat necesară, ar spune unii, dar excelentă dacă te gândeşti la facilităţile oferite. De cîte ori nu aţi uitat să vă închideţi uşa la plecarea de acasă? Sau măcar să fiţi în poziţia de a nu şti dacă aţi făcut-o. Ei bine, sistemul cu yala inteligentă rezolvă această situaţie neplăcută, oferă în timp real informaţii şi poate chiar să încuie ușa ulterior.

Pe lista proiectelor se mai află un sistem conceput să ude singur florile, o dronă specială care oferă posibilitatea creării unei realităţi virtuale prin intermediul imaginilor adunate în zbor, sau un calculator care va putea fi operat doar cu ajutorul senzorilor, fără tastatură sau mouse.

Proiectele prezentate vor fi jurizate şi ulterior vor fi premiate. Distincţiile acordate vor fi: cea mai bună idee tehnică, cea mai bună idee de afacere și Premiul de popularitate. Echipa câștigătoare va intra în competiţia internațională pentru premiul cu titlul „EMECS – thon Gurus”. Concurența va fi reprezentată de câștigătorii concursurilor organizate la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie, Trondheim, Norvegia, Universitatea Tehnică din Kaiserlautern, Germania, Universitatea din Southampton, Regatul Unit al Marii Britanii, Universitatea Internațională Burch, Sarajevo, Bosnia și Herțegovina și Universitatea Tehnologică din Graz, Austria.

Au fost decise premiile EMECS-thon 2016

Dumincă seara, în cadrul ediţiei locale a EMECS-thon 2016, au fost deciși câștigătorii. Cel mai important premiu a revenit unei echipe care a realizat un panou cu senzori cu ajutorul căruia se pot introduce datele într-un computer fără a fi necesară o tastatură sau un mouse.

Premiul Best Tehnical Implementation a fost adjudecat de echipa IgnisReloaded, formată din studenții Petra Csereoka, Denisa Greconici și Emanuel Vintilă. Ei au prezentat proiectul „3D tracking system”- un sistem de introducere a datelor în computer utilizând un panou cu senzori ce detectează mișcarea mâinii. Premiul Best Commercial Implementation a aparţinut echipei xTeam, formată din studenții Aniței Denis, Boitor Alexandru și Marian Iacob, cu proiectul „Smart house” – un sistem automatizat de pornire a alarmei în cazul apariției unor hoți, de aprindere/stingere a luminilor. Premiul de popularitate, People’s Choice aparţine echipei Triple F, formată din Daniel Zăgrean, Loredana Lupu și Flavius Aron Mecea, cu proiectul „Assisted parking” – o mașinuță care se parchează automat.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor