Casa de pe V. Madgearu 10, mutilata si mai rau. Salvati Patrimoniul Timisoarei acuza: primaria il premiaza pe proprietar

De Roxana Deaconescu
7Comentarii
Casa de pe V. Madgearu 10, mutilata si mai rau. Salvati Patrimoniul Timisoarei acuza: primaria il premiaza pe proprietar
© Foto: Tion
După ce a fost amendat cu 50.000 de lei pentru că nu a respectat autorizația de construire emisă de primărie pentru casa de pe str. Virgil Madgearu 10, beneficiarul Gringo Bivolaru a continuat demolarea clădirii. Acum mai sunt doar pereții de la parter. Reprezentanții Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei îi acuză pe cei din Primăria Timișoara că îl premiază pe proprietar cu… terenul. Se face dezbatere publică.


O tablă scrisă stângaci cu carioca, amplasată pe casa de la numărul 10 de pe strada Virgil Madgearu, anunță sec: „Șantier în lucru. Modificări interioare și exterioare, modificare fațadă și acoperiș”. În spatele ei, însă imobilul este aproape la pământ. Proiectul a fost executat de „BIA Popa Viorel”, în beneficiul lui Gringo Bivolaru, proprietarul clădirii.

În primele zile din aprilie, beneficiarul pe numele căruia era emisă autorizația de construire a fost amendat cu 50.000 de lei pentru că nu a respectat documentul emis pentru lucrările efectuate pe Virgil Madgearu 10. Autorizația despre care vorbim a fost emisă în decembrie 2014, pe numele Gringo Bivolaru și Lenuța Cârpaci, pentru „lucrări de tip a) Construcții pentru locuințe – Modificări interioare și exterioare, recompartimentări, modificare fațadă și modificare acoperiș”. Se pare că cei doi vor să amenajeze casa mai pe gustul lor, așa că până în aprilie au reușit să demoleze aproape jumătate din clădirea de pe Madgearu 10. Autorizația a fost prelungită până în 6 decembrie 2019.

În urma unei sesizări, reprezentanții primăriei au văzut și ei în cele din urmă ce se întâmplă pe V. Madgearu. În aprilie, primarul Nicolae Robu ne spunea că proprietarii au fost amendați cu 2.000 de lei pentru că „nu aveau panou de descriere a lucrării și pentru alte scăpări” și au fost chemați la primărie să clarifice situația. Proprietarul s-a dus la primărie, unde a reieșit faptul că nu s-a respectat autorizația.

„Nu a fost respectată autorizația de construire. Proprietarul a primit o amendă de 50.000 de lei și s-a dispus oprirea lucrărilor. Urmează să se facă o expertiză pentru a se vedea ce s-a întâmplat”, spunea primarul Robu în 2 aprilie.

Între timp, reprezentanții primăriei aveau de gând să treacă din domeniul public al orașului în domeniul privat terenul aferent imobilului cu destinația de locuință de pe str. Virgil Madgearu 10. Proiectul ar fi trebuit să ajungă pe mesele consilierilor în ședința din 3 aprilie, dar a fost retras. A apărut din nou pe ordinea de zi a ședinței din 22 mai, dar a fost retras din nou.

Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei a cerut dezbatere publică. Aceasta va avea loc în 31 mai, la ora 14, la sediul primăriei. Cei care sunt interesați se pot adresa și în scris, Direcției Secretariat General – Serviciul Administrație Locală, sau in format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro, până la data de 31.05, ora 12.

Din casă mai sunt doar pereții de la parter

Până la declarațiile primarului de la începutul lunii aprilie, jumătate din casă era demolată. Timpul a trecut, iar acum mai există acolo doar pereții exteriori de la parter. Aceasta deși, conform lui Robu, era dispusă sistarea lucrărilor.

„În 25 mai am sesizat telefonic Poliția Locală că se lucrează la șantierul de pe Virgil Madgearu 10. Răspunsul a fost năucitor: «Poliția Locală nu mai are competențe în acest caz». Noi am sesizat atât Direcția de Urbanism, cât și Inspectoratul de Stat în Construcții, iar răspunsurile primite ne îndeamnă să avem unele suspiciuni în ceea ce privește acest șantier și ni s-a spus că «până în momentul de față nu s-a reținut nicio neconformitate care să necesite sancționarea dirigintelui de șantier»”, a declarat Ilie Sârbu, din partea Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei.

Reprezentanții asociației susțin că au sesizat și Serviciul de integritate al Ministerului Dezvoltării, dar până acum nu a venit niciun răspuns.

„În ceea ce privește Direcția de Urbanism a Municipiului Timișoara, răspunsurile primite ne-au ajutat să înțelegem cum funcționează acest sistem și chiar am primit sfaturi în cazul în care avem suspiciuni, cei de la Direcția de Urbanism nu au niciun fel de suspiciune pentru că este o direcție a Primăriei Timișoara și a Consiliului Local Timișoara, care, pentru a doua oară, dorește să-l premieze pe proprietarul Gringo Bivolaru cu 85 de metri pătrați pentru nerespectarea și știrbirea autorității statului în Timișoara”, mai spune Ilie Sârbu.

Vă reamintim, dezbaterea publică organizată la solicitarea Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei are loc în 31 mai, la ora 14, în sala de consiliu a municipalității.

Articole pe aceeași temă

Casa de pe V. Madgearu, mutilata pe langa autorizatia de construire. Proprietarul a fost amendat cu 50.000 de lei7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor