Candideaza, dar nu stie cand vine apa calda in Timisoara sau ce datorii are Colterm!

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
53Comentarii
Candideaza, dar nu stie cand vine apa calda in Timisoara sau ce datorii are Colterm!
© Candideaza, dar nu stie cand vine apa calda in Timisoara sau ce datorii are Colterm! (foto: arhiva)
În ordinea priorităţilor, primarul Nicolae Robu şi-a anunţat întâi candidatura pentru un nou mandat, vineri, după care a încercat să ofere explicaţii legat de ce se întâmplă la Colterm, care a lăsat toată Timişoara fără apă caldă, de joi, rămânând fără gaz din cauza datoriilor. Primarul nu a putut spune când se va relua furnizarea apei calde, dar a mărturisit că şi el şi-a încălzit apă şi s-a spălat… la lighean, fiind racordat la sistemul centralizat. Datoriile Colterm către E.ON Gaz depăşesc 12 milioane de lei.

După ce şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat în fruntea Primăriei Timişoara, în conferinţa de presă pe care a susţinut-o vineri la PNL Timiş, Robu a încercat să explice totuşi şi ce se întâmplă la Colterm. Asta, în condiţiile în care timişorenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au rămas începând de joi fără apă caldă.

Motivul? Datoriile acumulate de societatea Colterm la furnizorul de gaz, care a trecut la măsuri radicale. După nenumărate notificări, E.ON Gaz a decis să sisteze furnizarea gazelor naturale către Colterm. Robu susţine însă că asta s-a întâmplat „în mod abrupt, fără înştiinţări prealabile de fermitate”.

În data de 1.10.2015, E.ON Gaz a decis sistarea furnizării gazelor naturale pentru Compania Locală de Termoficare Colterm SA, începând cu ora 17, ceea ce înseamnă oprirea furnizării apei calde de consum în municipiul Timişoara și imposibilitatea furnizării căldurii. Acest lucru l-a făcut în contextul în care, în prezent, avem credit furnizor care nu a fost depășit, adică un plafon al datoriei care nu a fost atins. În prezent, datoriile noastre către furnizorul de gaz au ajuns la jumătate față de perioada similară a anului trecut”, a anunţat, joi seara, conducerea Colterm.

Oprirea gazului a fost o surpriză, spune Robu, şi pentru el, şi pentru Colterm. Primarul a explicat că a încercat să discute, încă de ieri, cu conducerea centrală a E.ON Gaz, dar fără succes. El susţine că societatea ar fi avut de achitat acum doar 7 milioane de lei, dar nu a existat „înţelegere”.

Primarul a mărturisit că e şi el în acelaşi oală cu timişorenii nevoiţi să se spele la lighean în aceste zile…

Şi eu şi familia mea suntem abonaţi Colterm şi evident că nu am avut apă caldă şi a trebui să suportăm consecinţele respective. Eu am fost anunţat ieri că cei de la E.ON ar avea intenţia să întrerupă furnizarea gazului. Altădată, de exemplu, în urmă cu un an pe vremea aceasta, datoriile Colterm către E.ON Gaz au fost de circa 14 milioane de lei şi nu s-a făcut nicio întrerupere. Acum era la scadenţă o datorie de 7 milioane de lei şi a fost surprinzător că nu a existat înţelegere”, a declarat Robu.

Edilul a anunţat totodată că primăria a alocat 3,1 milioane de lei către Colterm, care a adăugat încă 400.000 de lei şi a făcut o plată de 3,5 milioane de lei către furnizorul de gaz.

Datorii de peste 12,6 milioane de lei doar la E.ON

Cei de la E.ON vorbesc despre restanţe de 10 milioane de lei şi datorii totale de peste 12 milioane de lei.

Societatea Colterm S.A. din Timișoara a acumulat datorii semnificative faţă de E.ON Energie România, ca urmare a neachitării contravalorii gazelor naturale consumate. La acest moment, valoarea totală a acestor datorii depăşeşte 12,6 milioane de lei, din care 10 milioane de lei reprezintă datorii restante. Întrucât obligaţiile de plată asumate de către Colterm S.A. prin contractul de furnizare a gazelor naturale încheiat cu societatea noastră nu au fost îndeplinite, E.ON Energie România a fost nevoită să sisteze în cursul zilei de joi, 1 octombrie a.c., alimentarea cu gaze naturale a punctelor de consum aparţinând societăţii de termoficare (…) Compania noastră a transmis numeroase notificări prin care a solicitat plata datoriilor, ultima dintre acestea fiind transmisă în 24 septembrie a.c. E.ON Energie România îşi exprimă încrederea că societatea Colterm S.A. va identifica o soluţie viabilă privind plata datoriilor, în conformitate cu obligaţiile asumate, astfel încât compania noastră să poată relua furnizarea gazelor naturale”, ne-au transmis reprezentanţii E.ON.

Primarul Nicolae Robu nu a putut spune când vor avea din nou timişorenii apă caldă în case, afirmând că speră ca asta să se întâmple de vineri, după ce reprezentanţii companiei de gaz vor vedea că le-a fost virată o primă tranşă de bani.

Eu sper că după această virare de 3,5 milioane de lei, jumătate din suma care era la scadenţă, E.ON va relua furnizarea de gaz. Nu pot să fac nicio promisiune…”, a spus Robu.

Nu poate nici să le garanteze timişorenilor că nu vor rămâne fără căldură la iarnă în aceste condiţii, ci doar că primăria va face toate plăţile necesare către Colterm la timp, fără întârzieri.

„Nici într-un caz nu pot eu să garantez, că nu conduc eu Coltermul”, a explicat edilul.

Primarul Nicolae Robu nu a putut spune nici care este valoarea totală a datoriilor Colterm în acest moment, pentru că nu doar furnizorul de gaz aşteaptă bani.

Mai are datorii către bănci, către CFR, către statul român, mai are, nu le am pregătite acum. Vă rog frumos să vă adresaţi pe 544 să solicitați ce informații doriți dumneavoastră de la Colterm, nu de la mine…”, a recomandat Robu.

Analiză la Colterm

Primarul a anunţat în schimb că va face o analiză şi că, dacă cineva din conducerea Colterm a greşit în abordarea acestei situaţii, va cere demisii.

„Voi face o analiză să văd dacă este imputabil ce s-a întâmplat, această întrerupere, cuiva din conducerea Colterm şi, în cazul în care concluzia va fi că este cineva vinovat, atunci voi cere demisia respectivei persoane. Eu nu pot demite pe nimeni, primarul nu conduce Coltermul, Coltermul este o societate comercială care are ca acționar Consiliul Local, Adunarea Generală a Acţionarilor a stabilit un Consiliu de Administraţie… Eu pot, în schimb, ca reprezentant al intereselor cetăţenilor, să cer demisia”, afirmă Robu.

El spune însă că, dacă la începutul mandatului său Colterm era practic în faliment, ulterior a ajuns pe plus, dar datoriile pe care le avea compania erau uriaşe, nu s-au obţinut compensări pentru toate şi s-a ajuns la penalităţi şi majorări mari.

Aproximativ 65.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare în Timişoara.

UPDATE. Robu a revenit cu informaţii în cursul după-amiezii, afirmând că a reuşit să discute cu conducerea E.ON, care va relua furnizarea de gaz către Colterm începând de vineri.

„Se va relua furnizarea de gaz de către E.ON, astăzi! Tocmai am convenit cu dl. director general E.ON, Dan Morari, un grafic de eşalonare pe parcursul a trei luni – octombrie, noiembrie, decembrie – a plăţii datoriei ajunsă la scadenţă a Colterm către E.ON de 6.65 milioane lei, sub angajamentul E.ON că va relua furnizarea de gaz pentru Colterm începând de astăzi! (…) Menţionez că eu am reusit, ca primar, în cei 3 ani de mandat, păstrând preţul gigacaloriei constant în pofida creşterilor mari ale preţurilor la gaz, cărbune, păcură şi energie electrică, să asigur ca societatea Colterm să evolueze de la un deficit pe funcţionarea curentă de 32 milioane lei pe anul 2012, la un plus de 7.5 milioane lei pe prima jumatate a anului 2015!”, a anunţat primarul pe Facebook.

Robu şi-a exprimat şi speranţa că timişorenii nu vor mai ajunge niciodată în situaţia de a rămâne fără apă caldă.

UPDATE2. Colterm a reluat furnizarea apei calde în Timișoara.

Compania de termoficare Colterm a reluat furnizarea apei calde, vineri după-amiază. Inițial au fost pornite centralele din centrul orașului, urmând ca încetul cu încetul furnizarea apei calde să fie reluată în tot municipiul. Reprezentanții Colterm au afirmat că va dura o vreme până când se va încălzi apa, dar problema a fost rezolvată.

Articole pe aceeași temă:

Timisoara, fara apa calda dupa ce E.On a oprit furnizarea gazului catre Colterm53Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor