Campanie de informare impotriva hepatitei in Timis

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
Campanie de informare impotriva hepatitei in Timis
© TION - Campanie de informare impotriva hepatitei in Timis
Sub sloganul „Stop hepatitei! Fii atent la A, B, C, D!”, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a derulat în perioada 25-30 iulie o amplă campanie de informare în rândul populaţiei cu privire la importanţa unei igiene corecte, pentru a preveni transmiterea virusurilor hepatitice, a testării şi a vaccinării împotriva infectării cu virusurile hepatitice A şi B.


Campania a fost un bun prilej de a sta faţă în faţă atât cu pacienţii, cât şi cu persoanele care nu ştiu că pot fi afectate de un astfel de virus. În localităţile Braşov, Iaşi, Turda (jud. Cluj), Constanţa, Giurgiu, Alexandria, Bucureşti, mai multe localităţi din judeţul Bacău, Sibiu, Suceava, Timiş, Craiova şi Neamţ au avut loc campanii de informare. Au fost distribuite peste 25.000 de pliante cu informaţii despre căile de transmitere şi cu tipurile de analize ce pot fi efectuate pentru depistarea virusurilor hepatitice.

Peste 100 de voluntari din întreaga ţară – elevi, studenţi, cadre medicale, pacienţi cu afecţiuni hepatice şi membri ai altor organizaţii partenere – au participat la această campanie desfăşurată în cea mai mare parte în stradă şi în locuri intens circulate. Un alt element specific al acestei ediţii a fost împărţirea şi înălţarea în mai multe locaţii a peste 1.000 de baloane albe şi albastre, pentru a atrage atenţia tuturor asupra existenţei virusurilor hepatitice şi să se gândească de două ori la riscurile de infectare, înainte de a întreprinde o acţiune (ex. tatuarea, actul sexual pasager neprotejat, folosirea în comun a acelor sau a obiectelor tăietoare, care facilitează contactul cu sângele infectat etc.).

„Prin intermediul acţiunilor noastre am dorit să atenţionăm populaţia asupra importanţei testării şi a depistării la timp a hepatitelor cronice virale, dar şi a importanţei unei igiene corecte în prevenirea transmiterii virusurilor hepatitice. Pe de altă parte, ne-am dorit să sensibilizăm asupra discrepanţelor în ceea ce priveşte accesul la cele mai noi terapii între pacienţii români şi cei din restul Uniunii Europene. Autorităţile trebuie să grăbească procesul de actualizare a listelor de compensate şi să nu ignore faptul că în hepatită, în special hepatita C, putem vorbi de personalizare în ceea ce priveşte terapia. Fiecare zi în care noile molecule nu sunt încă accesibile pacientului român înseamnă vieţi pierdute şi oameni pentru care orice nouă terapie poate veni mult prea târziu. În plus, calitatea vieţii acestor pacienţi devine tot mai precară”, a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii de persoane în întreaga lume, iar situaţia este din ce în ce mai îngrijorătoare după cum a precizat prof. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti. În România sunt estimate a fi 10% din cele 12 milioane de persoane din Europa, care se presupune că ar fi infectate cu virus hepatic C. Totodată, România se află pe locul 4 la nivel global în ceea ce priveşte decesele cauzate de hepatita B şi C, iar în UE pe locul 1 în ceea ce priveşte prevalenţa pe hepatita C.

Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, care a ocupat până nu demult funcţia de şef de secţie ATI la Spitalul Judeţean Timişoara, a declarat: „Ministerul Sănătăţii a întreprins o serie de măsuri, printre care şi identificarea unicului distribuitor de pe piaţa din România al vaccinului pentru hepatita B. Având în vedere urgenţa, a fost iniţiată achiziţia prin procedură de urgenţă pentru 50.000 de doze de vaccin, care să acopere o perioadă de două-trei luni, urmând ca, în paralel, să se desfăşoare procedura de achiziţie centralizată pentru restul de 156.000 de doze de vaccin”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor