Ca la piata! Doar vorbe despre modernizarea Badea Cartan, santierul a ramas in aer

De Roxana Deaconescu
4Comentarii
Ca la piata! Doar vorbe despre modernizarea Badea Cartan, santierul a ramas in aer
© Foto: Tion
Discuții peste discuții cu privire la Piața Badea Cârțan. Șantierul ar fi trebuit să fie gata până acum, dar s-a decis oprirea temporară a lucrărilor, după prăbușirea a două grinzi, în urmă cu șase luni. Primăria ar fi dat în judecată atât constructorul, cât și proiectantul, iar piețarii s-au întors la tarabe, după ce fuseseră relocați în Piața Traian.


Șantierul deschis în 1 septembrie 2017, pentru modernizarea Pieței Badea Cârțan, a fost închis în luna februarie. Fără să aibă loc vreo modernizare. Licitația a fost câștigată de firma SC Building SRL. Piața ar fi trebuit modernizată după un proiect semnat de Andreescu & Gaivoronschi, cu aproape 900.000 de lei, șantierul fiind programat să dureze 84 de zile, pe toată această perioadă precupeții fiind mutați în Piața Traian.

În noiembrie anul trecut două grinzi din structura nou realizată s-au prăbușit pe șantier. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, dar incidentul i-a făcut pe cei responsabili să-și pună întrebări, așa că s-a cerut o expertiză, iar lucrările au fost suspendate. Au fost acuzații din partea tuturor către toți, iar primarul Nicolae Robu a decis ca primăria să-i dea în judecată, după ce a concluzionat că au greșit atât proiectantul, cât și constructorul.

Pe de altă parte, constructorul spunea că a trimis către primărie peste 40 de adrese cu privire la greșeli și vicii de proiectare, însă acestea au fost ignorate.

„Societatea noastră a fost amenințată și instigată să respecte un proiect viciat în vederea executiei lucrărilor pentru construirea Pieței Badea Cârțan și implicit să încalce legea (…) Respectarea acestui proiect ar fi dus inevitabil la respingerea recepției lucrărilor de către inspectorii ISU Banat. Dacă am fi continuat lucrările, în conformitate cu proiectul tehnic, Piața Badea Cârțan ar fi reprezentat un real pericol”, transmitea Gheorghe Telu Verbuncu, administratorul SC Building Technology SRL.

Proiectantul și specialistul în rezistență au dat vina pe executant.

„Documentația «Modernizare Piața Badea Cârțan, constând în construcția de chioșcuri și hală» din data de 9 octombrie 2015, a fost elaborată în concordanță cu tema de proiectare emisă de SC Piețe SA, cu soluțiile prevăzute în expertiza tehnică 27/2015, a fost verificată de verificatori de proiect atestați, în conformitate cu prevederile Legii 10/1995 privind calitatea în construcții (…) La punerea în operă, executantul nu a respectat întocmai conținutul proiectului și alcătuirea elementelor constructive și a folosit materiale neagrementate și necertificate calitativ pentru această construcție”, spuneau Ioan Andreescu și Marius Moșoarcă.

Sunt două luni de când toți cei implicați se acuzau unul pe altul, piețarii își vând în continuare marfa în Badea Cârțan, iar primarul Nicolae Robu spune că nu știe ce e de făcut și că nu ține de primărie.

„Nu s-a ajuns la nicio concluzie. La un moment dat, am discutat cu proiectanții, inclusiv cu structuristul, și îmi spuneau că, după părerea lor, s-ar putea ajunge la o înțelegere cu constructorul și să continue lucrările. Ei garantează că, dacă se respectă soluțiile date de ei, cu modificări, va fi totul în securitate. E problema lor să se înțeleagă. Dacă ei își asumă răspunderea, au făcut teste de laborator, calcule, super-calcule, așa spun proiectanții, că au prevăzut ceva și metalic, pe lângă structurile de lemn, că trebuie șuruburile să fie șuruburi, conform prevederilor lor șamd și că ei încearcă să discute cu constructorii. Procesul se poate stinge, dacă se ajunge la o înțelegere între cei doi”, a declarat Nicolae Robu pentru tion.ro.

Proiectul de modernizare presupunea „realizarea unei hale pentru comercianți, sub copertina existentă”, fiind vorba, practic, despre închiderea spațiului de sub copertina existentă, pentru ca piețarii să nu mai stea în curent și în frig pe timpul iernii. Hala nou creată ar fi trebuit să aibă pereți tip sandvici cu policarbonat, cu o capacitate de 220 de mese. De asemenea, ar fi trebuit să fie amenajate și câteva bazine pentru apă, aceasta fiind o cerință a pompierilor.

Articole pe aceeași temă

Piata Badea Cartan va fi redeschisa, la fel ca inainte. Primaria renunta la proiectul de modernizare

Reactia arhitectului si structuristului care au executat proiectul de reabilitare a Pietei Badea Cartan

Si proiectantul si executantul proiectului din Badea Cartan vor fi dati in judecata. Robu: Instanta sa stabileasca vinovatii

Dezvaluiri despre santierul Pietei Badea Cartan. Acuzatii grave ale firmei contractate de Primaria Timisoara: Nicolae Robu minte!4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor