Bust dezvelit in Parcul Central, in santier si cu muzica de fanfara

De Roxana Deaconescu
10Comentarii
Bust dezvelit in Parcul Central, in santier si cu muzica de fanfara
© Tion: Bust dezvelit in Parcul Central, in santier si cu muzica de fanfara
Eugen Todoran are, de miercuri, un bust pe Aleea Personalităților din Parcul Central, parc aflat în șantier încă din vara anului trecut. Lucrările nu sunt gata, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe reprezentanții primăriei să dezvelească bustul filologului care a contribuit decisiv la întemeierea învățământului filologic timișorean.

Platoul din Parcul Central a fost deschis pentru o oră, miercuri, cu ocazia dezvelirii bustului lui Eugen Tudoran. Ploaie măruntă, muzică de fanfară și doi muncitori cu o roabă. Acesta era peisajul din Parcul Central, unde era așteptat și primarul Nicolae Robu, la ora 11. A venit cu câteva minute bune întârziere, iar ca să nu se murdărească pe pantofi la dezvelirea bustului, doi muncitori au aruncat nisip în jurul sculpturii, chiar în timp ce fanfara își făcea încălzirea.

Momentul a fost organizat de primărie, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea marelui filolog Eugen Todoran (21 noiembrie 1918 – 9 august 1997). Todoran a contribuit decisiv la întemeierea învățământului filologic timișorean și a culturii umaniste moderne din Banat. În deschiderea momentului festiv a cântat Orchestra Timișoara Big Band a Casei de Cultură a orașului.

„Opera sa științifică îl așează între cei mai importanți exegeți ai lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga și Titu Maiorescu, fiind distins cu premii și diplome acordate de Academia Română și de Uniunea Scriitorilor din România. Ca decan al Facultăţii de Filologie şi, mai ales, ca primul rector al Universităţii de Vest din Timişoara de după Revoluţia din 1989, a reorganizat şi a dus faima acestei instituţii atât în ţară, cât şi în întreaga Europă. A iniţiat şi a susţinut înfiinţarea Bibliotecii Centrale Universitare, instituţie de importanţă naţională, care, din anul 2000, îi poartă numele. Savantul, universitarul şi omul Eugen Todoran a avut o ţinută morală, profesională şi civică foarte apreciată şi urmată de studenţii şi de colaboratorii săi”, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.

În 2002, Eugen Todoran a primit post-mortem titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei pentru întreaga activitate culturală, științifică și didactică, care a dus la creșterea prestigiului internațional al Timișoarei. Lucrarea din Parcul Central a fost realizată de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu și a fost donată primăriei de familia Dorina și Karl-Ernst Nowak.

Șantierul de la Parcul Central a început încă din vara anului trecut. A trecut mai bine de un an de muncă sau, mai bine zis, de stagnare. S-a lucrat cât s-a lucrat până la furtuna din 17 septembrie 2017, iar apoi totul a fost lăsat baltă. Cei responsabili au spus că au avut foarte mult de tras cu arborii doborâți de vijelia puternică din toamna lui 2017 și că ar trebui să se revină în primăvară pe șantier. S-a lucrat cât s-a lucrat vara aceasta, iar primarul a anunțat în mai multe rânduri că parcul va fi redeschis prin noiembrie. Iată că trece și noiembrie și parcul tot nu e gata, ultimul anunț al edilului-șef fiind că șantierul va fi închis cândva la începutul anului viitor.

Articole pe aceeași temă:

Există muncitori în Parcul Central, deși pare că nu s-ar lucra deloc pe șantierul deschis încă de acum un an. Se lucrează la alei, la grădina patio și la labirintul sub formă de Ginkgo Biloba, precum și la însămânțare, dar lucrările mari sunt făcute, ne asigură reprezentantul firmei care transformă ...10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor