Burse de aproape 1,4 milioane de euro pentru cei mai buni elevi din Timisoara

De Roxana Deaconescu
Burse de aproape 1,4 milioane de euro pentru cei mai buni elevi din Timisoara
Tot mai mulți elevi din capitala Banatului sunt recompensați de la an la an pentru rezultatele bune pe care le obțin la școală. Consilierii locali au fost de acord să crească suma alocată pentru burse în 2017, la aproape 1,4 milioane de euro.

Mai mulți profesori s-au plâns primăriei că sunt insuficienți banii pentru burse și că anul trecut, de exemplu, la Liceul Grigore Moisil, primeau burse doar elevii care aveau media peste 9,90. Reprezentanții municipalității au decis să aloce mult mai mulți bani pentru a-i recompensa pe elevi, astfel că s-a ajuns la aproximativ 1,4 milioane de euro.

„Sunt 8.900 de elevi în Timișoara care sunt îndreptățiți să primească aceste burse, conform notelor. Este pentru prima dată în Timișoara când putem acoperi toate cererile de burse, pe toate palierele. Până acum doar o parte dintre elevi puteau primi aceste burse și se ajungea la anomalii în care, de exemplu, la Pedagogic sau la Moisil se primeau burse doar cu media 9,90-9,85, ceea ce nu era corect”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

Mai exact, 8.859 de elevi din Timișoara vor primi burse lunare de performanță, merit sau studiu. Aleșii locali au adoptat, la ședința care a avut loc luni, care este cuantumul recompenselor financiare pentru elevi. Astfel, bursele de performanță vor fi de 100 de lei, cele de merit de 75 de lei, cele de studiu de 65 de lei, iar cele sociale de 70 de lei. Elevii desemnați vor primi burse pe toată perioada anului școlar, timp de nouă luni, cu excepția categoriei de burse sociale, care se acordă timp de 12 luni.

Bursele de performanță le primesc 306 elevi, care au obținut locurile I, II și III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare, care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale și care au obținut locurile I, II și III la etapele naționale ale competițiilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific.

Burse de merit vor primi 6.964 de elevi care au obținut media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare sau au obținut locurile I, II și III la etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare ori locurile I, II și III la etapele județene ale competițiilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-științific.

307 elevi care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele trei luni cel mult egal cu salariul minim pe economie și care au media generală peste 7 și nota 10 la purtare vor primi burse de studiu.

Bursele de ajutor social se acordă la 1.282 de elevi, orfani sau bolnavi de TBC și care se află în evidența dispensarelor școlare ori sunt bolnavi de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbție grave, insuficiențe renale cronice, astm bronșic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică sau glaucom, precum și celor proveniți din familii care nu au un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim pe economie și nu dețin terenuri agricole cu suprafețe prea mari.

În total, bursele valorează anul acesta 6.231.060 de lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor