Bilant RAR: Peste jumatate din autoturismele controlate pe drumurile din Timis au avut diverse probleme tehnice

De Bogdan Marta
4Comentarii
Bilant RAR: Peste jumatate din autoturismele controlate pe drumurile din Timis au avut diverse probleme tehnice
© TION: Bilant RAR: Peste jumatate din autoturismele controlate pe drumurile din Timis au avut diverse probleme tehnice
Peste jumătate din autovehiculele oprite și controlate de inspectorii RAR pe drumurile din Timiș, în 2015, au prezentat diverse probleme tehnice. Unele dintre ele erau atât de grave, încât mașinile respective reprezentau un adevărat pericol pentru ceilalți participanți la trafic.

Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, pe parcursul anului trecut, 2.052 de vehicule în județul Timiș. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 0,68% dintre acestea, mai exact 14 autoturisme, prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție. În aceste situații una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele Registrului Auto Român.

Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 31,92% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte, iar 20% au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate).

Din totalul vehiculelor verificate, 2,2% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice. Mai exact, dovada de efectuare a ITP era expirată, sau dovezile de efectuare a ITP erau false.

În urma analizei emisiilor poluante, la 12% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depășirea nivelului maxim admis.

La nivelul întregii țări, Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, în anul 2015, 81.702 vehicule. Dintre aceste vehicule, aproximativ 27% au fost mai vechi de 15 ani, 32,35% aveau între 11 și 15 ani, iar 12,34% aveau între 9 și 10 ani. Au fost oprite și vehicule mai noi: 4,74% aveau între 1 și 3 ani și 24,04% între 4 și 8 ani.

Procentajul de respingere în funcție de vechime arată că 63,07% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformități, față de 48,01% dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani sau 28.47% la cele mai noi de 3 ani.

În urma controalelor mixte desfășurate în județul Timiș de către Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2015 au fost aplicate 648 de sancțiuni și au fost reținute 6 permise de conducere și 579 de certificate de înmatriculare.

Directorul General al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfașurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor