Bilant dupa ploaie: avem un pasaj care nu se inunda. Cand nu se vor mai umple de apa restul?

De Alina Strugariu
22Comentarii
Bilant dupa ploaie: avem un pasaj care nu se inunda. Cand nu se vor mai umple de apa restul?
© Bilant dupa ploaie: avem un pasaj care nu se inunda. Cand nu se vor mai umple de apa restul?
Concluzia după ruperea de nori de joi seara de la Timişoara? Noul pasaj subteran Michelangelo a trecut cu brio proba apei, miturile s-au spulberat, n-am umblat cu barca, au concluzionat oficialii primăriei. La pasajele Popa Şapcă şi Jiul timişorenii ar fi putut să se plimbe cu barca, dar unii s-au limitat la… a-şi scufunda aproape maşinile. Autorităţile încă promit că vor începe lucrările la cele două pasaje anul acesta, deodată şi în forţă, astfel încât odată cu lărgirea să se rezolve şi problema inundaţiilor. Într-un an!

De mirare pentru unii, perfect normal pentru alţii, avem un pasaj rutier nou-nouţ, realizat din fonduri europene, cu tehnologia existentă în vremurile moderne în care trăim, care nu se inundă atunci când plouă. Aceasta este concluzia privind pasajul subteran Michelangelo, după precipitaţiile masive de joi seara.

Atât primarul Nicolae Robu, cât şi viceprimarul Dan Diaconu au lăudat performanţa pe Facebook.

Principala intenţie a primarului a fost aceea de a le transmite un mesaj „cârcotaşilor”.

MARE TRISTEŢE PENTRU CÂRCOTAŞI: PASAJUL MICHELANGELO A TRECUT CU BRIO ŞI PROBA DE… APĂ DE ASTĂZI (n.r. joi) – UNA DIN CELE MAI MARI RUPERI DE NORI CARE AU AVUT LOC VREODATĂ ÎN TIMIŞOARA!!! (…) Orice om cu mintea limpede vede acum cât de frumoasă şi cât de funcţională este, post-lucrări, întreaga zonă Michelangelo!”, şi-a exprimat Robu satisfacţia. Majusculele îi aparţin.

Cât despre faptul că ar fi fost una dintre cele mai puternice ploi din istoria Timişoarei, lucrurile sunt discutabile, pentru că precipitaţii similare au avut loc şi în primăvara anului 2014 de exemplu.

Reprezentanţii Aquatim afirmau atunci că debitul care a trecut prin pompele de la stația de epurare a fost de 25.300 l/s, de 12 ori mai mult decât în mod normal, cam aceeaşi cantitate, 25.000 l/s, a fost raportată de oficialii companiei de apă-canal şi acum.

Noi promisiuni, un an pentru lărgirea ambelor pasaje

Oricum, primarul a anunţat că şi vechile pasaje CF Jiul şi Popa Şapcă, despre care timişorenii aud cam de un deceniu încoace că vor fi lărgite, vor intra în curând în lucrări. Iar Robu încă anunţă că şantierele vor începe anul acesta, deşi licitaţiile pentru execuţie nu au fost încă finalizate.

Vom începe, în curând, lucrările la subpasajele Jiul şi Popa Şapcă! Deodată! Cu tot deranjul pe care va trebui să-l suportăm cca. un an! Merită! Aşa cum a meritat şi în cazul Michelangelo! Eu sunt dispus să suport un nou val de cârcoteli, aşa cum am suportat şi pentru Michelangelo! Chiar dacă asta se va întâmpla într-o perioadă pre-electorală!”, afirmă edilul-şef.

Robu vrea să afle de la timişoreni dacă îl susţin „în realizarea în forţă, deodată, în cel mult un an, a lărgirii şi modernizării pasajului şi străzii Popa Şapca şi a pasajului şi străzii Jiul”. Pe cei care nu-l susţin îi invită să posteze textul „Dislike! Am fost împotriva pasajului Michelangelo, sunt împotrivă şi la Popa Şapcă şi Jiul! Iar la anul, când vreţi să faceţi Solventul, voi fi şi la el! :)))”.

Potrivit studiilor de fezabilitate aprobate în consiliul local, la Popa Şapcă perioada de execuţie ar fi de 18 luni, iar la Jiul – de 14 luni.

Că inundaţiile de la pasajele Jiul şi Popa Şapcă vor deveni cândva istorie a dat asigurări şi viceprimarul Dan Diaconu.

Sunt încă foarte multe investiţii de realizat pentru ca astfel de situaţii extreme (la noi şi oriunde altundeva) să nu ne mai creeze probleme. Pentru pasajul Jiul şi Popa Şapcă soluţiile tehnice se află în proiectul de lărgire, iar achiziţia execuţiei în desfăşurare. Episoadele cu apa de 1m acolo vor deveni în curând istorie. Încă avem probleme cu necurăţarea la timp a tuturor canalelor din oraş. Aici Aquatim va trebui să ia măsuri urgente”, a explicat Diaconu.

Despre „spulberarea miturilor” privind pasajul Michelangelo a vorbit şi viceprimarul.

Unul din ultimele mituri legate de pasajul subteran Michelangelo s-a spulberat. Nu, n-am umblat cu barca, nu e inundat şi nici apele “termale” nu au ieşit să-şi facă de cap. Mai mult, după prima oră de ploaie torenţială, încă nu era umed carosabilul pe toată suprafaţa. Spun unul dintre ultimele mituri pentru că tocmai am auzit o altă gogomănie, aceea a pompelor de capacitate extraterestră cu care e echipat pasajul. Pasajul e echipat exact cu pompele prevăzute în proiect”, subliniază edilul.

Articole pe aceeași temă:

Exista autorizatie de construire pentru largirea pasajului Popa Sapca, se cauta in sfarsit constructor

Alesii au aprobat noi studii pentru pasajele Jiul si Popa Sapca, cele vechi… pot fi aruncate

Prapad la Timisoara in urma ploilor: pasajele Jiul si Popa Sapca, din nou inundate22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor