Biblioteca privata a unui celebru istoric german a fost donata Timisoarei

De S.P.D.
Reactualizat la:
2Comentarii
Biblioteca privata a unui celebru istoric german a fost donata Timisoarei
Centrul de Studii Avansate în Istorie (C.S.A.I.T.) din cadrul Universității de Vest din Timișoara va inaugura Biblioteca “Reinhart Koselleck”. Donația din partea familiei istoricului a fost făcută Timișoarei în baza unei solide relații academice și de prietenie cu istoricul Victor Neumann. Biblioteca va oferi un fond documentar extrem de prețios, de 6000 de volume în 6 limbi, tuturor celor interesați de domeniul istoriei conceptuale.

Inaugurarea va avea loc luni, 10 februarie 2014, de la ora 11, la sediul C.S.A.I.T. al Universității de Vest din Timișoara, Bd. Vasile Pârvan nr.4, etajul I, sala 156.

„Reinhart Koselleck (23 aprilie 1923 – 3 februarie 2006) a fost profesor de istorie conceptuală la Universitatea din Bielefeld (Germania) și reformatorul istoriografiei germane de după cel de-al doilea război mondial. Lucrările sale sau fost traduse în numeroase limbi (italiană, franceză, poloneză, spaniolă, rusă, etc.) . În România prima traducere a unei lucrări scrise de el a fost realizată de Victor Neumann (Reinhart Koselleck, Conceptul de istorie, studiu introductiv și traducere de Victor Neumann, Iași, 2005). Koselleck a vizitat Universitatea de Vest din Timișoara în anul 2005 cînd a participat la activitățile științifice ale Școlii Doctorale de Istorie Conceptuală condusă de prof.univ.dr. Victor Neumann. Cu acest prilej, Universitatea de Vest i-a acordat savantului german titlul de Doctor Honoris Causa. În anul 2013, familia sa a hotărât să doneze biblioteca privată a istoricului Centrului de Studii Avansate în Istorie din cadrul Universității de Vest. Astfel, studenți, masteranzi, doctoranzi, cercetători și cadre didactice din sfera științelor sociale și umaniste vor putea consulta în jur de 6.000 de volume în limbile germană, engleză, franceză, italiană, spaniolă, latină în domenii precum istorie, filozofie, religie, sociologie, psihologie, economie, artă, studii culturale etc. Biblioteca a fost amenajată cu sprijinul Universității de Vest din Timișoara”, precizează profesorul Victor Neumann, directorul C.S.A.I.T.

Invitat special al evenimentului va fi Katharina Kosellek– Istoric de artă în cadrul Käthe Kollwitz Museum-Köln din Germania, fiica istoricului.

 

 

 

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor