Bani europeni pentru reabilitarea cladirilor istorice din Timisoara

De Adrian Panduru
1Comentariu
Bani europeni pentru reabilitarea cladirilor istorice din Timisoara
© TION: Bani europeni pentru reabilitarea cladirilor istorice din Timisoara
Sunt disponibili bani europeni pentru reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara și din Regiunea Vest. La nivelul Regiunii de Vest vor fi finanțate cu bani europeni activități de restaurare, protecție, conservare și valorificare durabilă a obiectivelor de patrimoniu UNESCO, a patrimoniului cultural național (din mediul urban și din mediul rural) și a patrimoniului cultural local (din mediul urban).

Suma disponibilă pentru Regiunea Vest este de aproximativ 30 de milioane de euro. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) a lansat, în Regiunea Vest, prioritățile de investiții din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 (POR 2014-2020) dedicate patrimoniului cultural (prioritatea de investiții 5.1) și zonelor urbane abandonate (prioritatea de investiții 5.2). Valoarea totală a unui proiect depus spre finanțare în cadrul acestei priorități trebuie să se încadreze între minim 100.000 euro și maxim 5 milioane euro (în cazul obiectivelor de patrimoniu înscrise pe lista UNESCO, valoarea maximă a proiectului este de 10 milioane euro), iar cofinanţarea din partea solicitantului este de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile. Acest apel de proiecte este de tip competitiv astfel încât doar cele mai bune proiecte vor primi finanțarea solicitată, în limita alocării financiare regionale – aceasta fiind de 28,81 milioane euro în cazul acestui apel de proiecte.

„Evident, mai mult decât am finanțat până acum patrimoniul, e nevoie de a discuta de patrimoniul care aduce valoare adăugată comunității și generează o plus valoare în zona în care vor fi amenajate și, mai mult decât atât, ele trebuie să fie puse într-un circuit public. Nu se pot reabilita doar pentru că sunt degradate, deși sunt foarte multe astfel de obiective. Suma este mai mare decât a fost pe actualul program care se închide, dar nu foarte mare, și discutăm aici de patrimoniu de clasă A și B în orașe, de patrimoniul de clasă A în zona rurală și de UNESCO, pentru care, de altfel, finanțarea poate să fie mai mare, de până la 10 milioane de euro per proiect. Cofinanțarea este de 15%, din care 13% pune guvernul și, practic, autoritățile publice și ONG-urile pun 2%. Nu se finanțează reabilitarea imobilelor istorice în care funcționează instituții publice. Ele trebuie să fie obiective care chiar determină dezvoltarea și acolo vor avea loc activități publice. Acestea au fost scoase pentru că sunt foarte multe obiective și oricum sumele sunt limitate. Așteptăm ca autoritățile publice să depună proiecte”, spune Sorin Maxim, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării.

Nu se finanțează restaurarea clădirilor administrative, licee, primării, spitale. Nu se finanțează proiecte care presupun exclusiv activități de reabilitare a infrastructurii rutiere, zonelor pietonale și piețelor sau care presupun exclusiv monumente istorice de tipul monumentelor de for public – statui.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor