Bani de la Guvernul Romaniei pentru o banca de tesuturi si celule umane la Timisoara

De Adrian Panduru
1Comentariu
Bani de la Guvernul Romaniei pentru o banca de tesuturi si celule umane la Timisoara
© Tion: Bani de la Guvernul Romaniei pentru o banca de tesuturi si celule umane la Timisoara
Guvernul alocă bani pentru construcția și dotarea unei bănci de țesuturi umane în Timișoara. O astfel de bancă de țesuturi și celule umane va lua ființă și la București, Iași și Târgu Mureș.

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, alocarea sumei de 30,1 milioane de lei, pentru anii 2017-2018. Fondurile sunt necesare lucrărilor de construcţii, dotări cu echipamente şi servicii de auditare a achizițiilor pentru patru bănci de țesuturi şi celule umane în București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, care să asigure tratament de urgență pentru pacienții care necesită transplant de țesuturi, evitându-se astfel importul și amânarea riscantă a aplicării tratamentului. Astfel, populația nu va mai fi nevoită să se adreseze unor bănci de țesuturi ori celule și clinici specializate din alte țări.

Banii vor fi alocați din bugetul aprobat al Ministerului Sănătății, prin virări de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiași capitol, astfel: pe anul 2017 vor fi alocați 29,78 milioane lei și 0,32 milioane lei pentru 2018.

Banii sunt necesari Ministerului Sănătății în vederea îndeplinirii obiectivelor din cadrul unui proiect PHARE pentru implementarea directivelor Uniunii Europene privind băncile de sânge – unitățile de transfuzie din spitale – utilizarea terapeutică a țesuturilor și celulelor umane.

Proiectul urmărește creșterea numărului de intervenții pentru transplantul de organe, țesuturi (în special piele pentru arsuri) și celule, destinat pacienților aflați pe listele de așteptare, precum și scăderea cheltuielilor cu tratamentul unor boli cronice.

În urbea de pe Bega, banca de sânge și de țesuturi umane va fi construită lângă Clinica de Ortopedie a Spitalului Județean Timișoara. Noua construcție va fi ridicată sub umbrela Spitalului Județean Timișoara. Cei peste 30 de milioane de lei vor fi împărțiți în mod egal între cele patru centre unde se vor realiza astfel de bănci de sânge și țesuturi: București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Deocamdată, în orașul de pe Bega sunt prelevate țesuturi, dar se stochează la București.

Spațiul viitoarei bănci de țesuturi umane este alocat de către Consiliul Județean Timiș, a fost alocat în urmă cu câțiva ani, în 2011.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor