Banatul are o harta de hazard la inundatii

De A.S.
4Comentarii
Banatul are o harta de hazard la inundatii
© TION: Banatul are o harta de hazard la inundatii
A fost finalizat proiectul pe bani europeni prin care s-a realizat harta de hazard și de risc la inundaţii în bazinul hidrografic Banat. Harta prezintă zonele inundabile din revărsarea cursurilor de apă din bazinele hidrografice Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Aranca şi a afluenţilor direcţi ai Dunării. Pe baza acestor hărţi, Administraţia Naţională „Apele Române” va elabora, până în 2015, planurile de management al riscului la inundaţii.

Administraţia Naţională „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Banat, a finalizat „Planul pentru prevenirea, protecţia si diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Banat”, proiect care vizează reducerea riscului de producere a inundaţiilor prin cunoaşterea cât mai precisă a arealelor bazinului hidrografic Banat supuse hazardului la inundaţii.

Proiectul a presupus, spun specialiştii de la Ape, realizarea unei hărţi de hazard la inundaţii pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Banat, identificarea unor scenarii de amenajare în punctele critice din zonele acoperite de proiect, identificarea măsurilor pentru un management pro-activ al riscului la inundaţii, precum şi efectuarea unei analize socio-economice a măsurilor identificate şi stabilirea criteriilor de prioritizare a măsurilor necesare.

„Au fost realizate, în acest sens, harta de hazard la inundaţii (inundabilitate) şi planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Banat. Harta de hazard la inundaţii arată limita inundaţiei – adică până unde se poate extinde apa într-un scenariu considerat – şi adâncimea apei la viituri sau viteza apei corespunzătoare unor debite cu diferite probabilități de depășire (0,1%; 1%; 5%; 10%), adică date referitoare la inundații care se petrec odată la 1.000 de ani, odată la 100 de ani, odată la 20 de ani, respectiv odată la 10 ani. Harta de hazard la inundaţii în bazinul hidrografic Banat prezintă zonele inundabile numai din revărsarea cursurilor de apă din bazinele hidrografice Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Aranca şi a afluenţilor direcţi ai Dunării, totodată constituind un instrument de lucru pentru autorităţi în asigurarea protecţiei bunurilor şi a populaţiei”, explică managerul de proiect, Marius Perneac.

Valoarea proiectului, cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin POS Mediu, este de peste 15,7 milioane lei (fără TVA), din care 80% reprezintă finanţare europeană şi 20% cofinanţare de la bugetul de stat. Perioada de implementare a fost de 28 de luni.

Cum a fost realizată efectiv harta de hazard la inundaţii?

„S-a utilizat modelul digital al terenului (măsurători aeropurtate, măsuratori topometrice terestre şi batimetrie) şi s-au făcut studii hidrologice şi de modelare hidraulică. Harta de hazard la inundaţii a constituit suportul pentru identificarea scenariilor de amenajare în punctele critice din zonele bazinului hidrografic Banat şi a măsurilor pentru un management pro-activ al riscului la inundaţii (diferite categorii de lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor)”, spun specialiştii de la Ape.

Pe baza hărţilor de hazard şi de risc la inundaţii, Administraţia Naţională „Apele Române” va elabora, până în 2015, planurile de management al riscului la inundaţii pe bazine hidrografice, conform directivelor europene.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor