Banatenii platesc mai mult pentru gaz decat oltenii sau dobrogenii

De M. Hoster
3Comentarii
Banatenii platesc mai mult pentru gaz decat oltenii sau dobrogenii
© TION - Banatenii platesc mai mult pentru gaz decat oltenii sau dobrogenii
Clienţii casnici ai principalelor companii de distribuţie a gazelor plătesc, de la 1 aprilie, tarife mai mici, dacă sunt în partea de sud a României, sau mai mari dacă se află în partea de nord. Piaţa românească este dominată de două mari companii, iar modificarea tarifelor de distribuţie a dus la apariţia unor diferenţe semnificative între preţurile practicate.


România este împărţită în două atunci când vine vorba de distribuţia gazelor naturale la consumatorii casnici. Dacă în partea de sud, în Muntenia, Dobrogea şi Oltenia piaţa este dominată aproape total de GDF Suez Energy Romania, partea de nord, cu Transilvania, Moldova şi Banat, de E.ON.

De la începutul lunii au fost ajustate tarifele de distribuţie ale gazdelor naturale. Conform datelor Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), de la 1 aprilie, preţul gazdelor furnizate de E.ON populaţiei este de 116 lei/MWh, iar la GDF Suez de 102 lei/MWh, preţuri fără TVA. Până pe 1 aprilie primul distribuitor avea preţurile la acelaşi nivel, iar cel de-al doilea în jur de 112 lei. ANRE a scăzut preţurile pentru GDF Suez cu 9%, iar la E.ON au fost majorate cu 1,5%. Ca urmare a acestei situaţii, dar şi ca rezultat a modificării cotei de import, au apărut diferenţele specificate.

Preţul gazului, care reprezintă doar o parte din preţul final oferit consumatorului, este acelaşi pentru toată lumea, fiind reglementat de stat, 53,3 lei/MWh. Gazul reprezintă circa 46% din preţul final oferit consumatorului, restul fiind tarife de distribuţie, de înmagazinare, alte taxe şi tarife reglementate.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor