Avocatul Poporului ancheteaza conducerea Penitenciarului Poarta Alba, in urma abuzurilor reclamate de Becali

De T. Ex.
Reactualizat la:
Avocatul Poporului ancheteaza conducerea Penitenciarului Poarta Alba, in urma abuzurilor reclamate de Becali
© TION: Avocatul Poporului ancheteaza conducerea Penitenciarului Poarta Alba, in urma abuzurilor reclamate de Becali
Reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului au demarat o anchetă la Penitenciarul Poarta Albă, în urma reclamației de abuz făcută de către Gigi Becali.


Aflat în detenție la Secția Valu lui Traian din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, Gigi Becali a reclamat abuzuri ale conducerii unităţii de detenţie şi faptul că i-a fost acordată o singură permisie.

Ca răspuns la reclamația lui Becali, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a dispus efectuarea unei anchete, care a avut loc joi.

“În cadrul discuţiilor purtate cu petentul George Becali, acesta a precizat că nu reclamă aspecte privind condiţiile de detenţie, ci doar modul de acordare al recompenselor pentru deţinuţi, în special a permisiunii de a părăsi penitenciarul, pe care a solicitat-o în mod repetat, dar i s-a aprobat doar o singură dată, pentru numai 24 de ore. George Becali apreciază că Decizia privind modul de acordare a recompenselor încalcă Legea nr. 254/2013 şi trebuie anulată”, a precizat Victor Ciorbea.

La rândul lor, reprezentanţii penitenciarului au arătat că recompensele se acordă potrivit metodologiei în vigoare, “respectată pe deplin în toate situaţiile” şi că deținuții nu au permisiunea de a participa la activități religioase sau de a se deplasa la muncă fără supraveghere.

Conform declarațiilor Avocatului Poporului, rezultatele anchetei sunt în lucru.

Gigi Becali a trimis la Avocatul Poporului două petiţii, în 10 şi 17 iulie.

Prin petiţia trimisă în 10 iulie, George Becali a solicitat sesizarea instanţei de contencios administrativ pentru “îndepărtarea unor abuzuri flagrante prin excesul de putere exercitat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor” şi “toate penitenciarele”, anularea parţială a HG 1897/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal şi anularea Deciziei 438/2013 a directorului general al ANP pentru aprobarea Metodologiei privind acordarea recompenselor persoanelor aflate în custodia ANP.
Prin petiţia din 17 iulie, Gigi Becali a reclamat conduitaconducerii penitenciarului ca fiind “abuzivă”.

Acesta a susținut că “modalitatea de interpretare şi aplicare de către conducerea penitenciarelor şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor a prevederilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal reprezintă o încălcare a dreptului la viaţă şi un act de tortură psihică” şi că “neacordarea permisiei în mediul familial” constituie un act de “genocid pe timp de pace” şi are ca efect imposibilitatea realizării scopurilor pedepselor.

Reclamantul a mai indicat faptul că i s-a acordat o singură zi de permisie, deși îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a beneficia de mai multe zile.
Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării, în 20 mai 2013. Ulterior acesta a primit un spor de șase luni, după alte două condamnări, în în dosarul “Valiza” şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.
Gigi Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava până în 29 octombrie 2013, dată la care a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă la cerere. Acesta execută pedeapsa în regim deschis.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor