Avem constructor pentru noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara. In 2 ani trebuie sa fie gata!

De A.S.
Reactualizat la:
19Comentarii
Avem constructor pentru noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara. In 2 ani trebuie sa fie gata!
După aproape 2 ani de discuţii, dispute politice, finanţări alocate şi pierdute, reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat în sfârşit semnarea contractului pentru construirea corpului B al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”. Lucrările vor începe până la urmă cu bani de la bugetul local, şi nu şi de la Guvern. Noul imobil, cu demisol, parter şi şase etaje, ar urma să fie ridicat şi predat în 2 ani.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat, marţi, semnarea contractului pentru construirea noului corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, un obiectiv despre a cărui realizare se vorbeşte de câţiva ani.

„Am semnat astăzi contractul pentru execuţia lucrării de extindere – corpul B, secţiile de chirurgie, prematuri şi laborator pneumoftiziologie şi reabilitare clădire existentă la Spitalul de Copii. Vom începe construcţia noului corp al spitalului. Licitaţia a fost câştigată de către firma Prompt. Anunţul de participare s-a publicat în SEAP în 22 august 2013. Atâta durează o licitaţie…”, a declarat Robu.

Valoarea lucrării este de aproximativ 40 de milioane de lei, iar noua construcţie a Spitalului de Copii trebuie să fie gata în 2 ani, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.

„Conform notei de estimare care a stat la baza licitaţiei, suma în limitele căreia trebuia să se realizeze lucrarea a fost de 47,7 milioane lei fără TVA. În urma licitaţiei, valoarea cu care firma câştigătoare se angajează să efectueze lucrarea este de 39,3 milioane lei, tot fără TVA. Termenul de depunere a contestaţiilor a expirat, astăzi (n.r. – marţi) am semnat contractul. Iniţial au fost depuse 11 oferte. Termenul de realizare a lucrării este de 24 de luni”, a adăugat Robu.

Bani de la Guvern nu mai sunt prevăzuţi, la ora actuală, pentru realizarea acestui obiectiv. Investiţia va începe cu fonduri de la bugetul local. Anul acesta este cuprinsă suma de 5 milioane de lei.

Dacă va mai fi nevoie de alți bani în cursul anului 2014, se vor face rectificări de buget şi se vor aloca sumele necesare, spun oficialii primăriei.

„Fondurile pentru execuţia acestui obiectiv la ora actuală provin în totalitate de la bugetul local. Până în momentul de faţă, Guvernul României nu este angrenat, prin niciun act oficial, în finanţarea acestuit obiectiv. Primăria s-a angajat, prin votul consiliului local, să realizeze acest obiectiv în orice condiţii, inclusiv în cele în care suma va fi asigurată în totalitate de la bugetul local. Ne dorim însă ca Guvernul României să demonstreze efectiv că acordă importanţă Timişoarei alocând fonduri pentru acest obiectiv acum, când este nevoie de ele, şi nu într-o etapă în care nu exista nici măcar studiu de fezabilitate, cum s-a procedat anul trecut. S-au pierdut acei bani (n.r. – suma de 5 milioane de lei prevăzută în trecut de Guvern), au apărut într-o lege fără obiectiv…”, a mai declarat Robu, precizând că speră totuşi ca Guvernul să contribuie „cu o sumă importantă”, pe care să se angajeze oficial să o aloce, printr-o hotărâre.

Edilul estimează că în câteva săptămâni vor putea începe efectiv lucrările la noul corp al Spitalului de Copii.

Grindeanu compara Spitalul de Copii… cu Pentagonul

UPDATE: Deputatul PSD Sorin Grindeanu crede că timpul în care a reuşit primăria să ducă la bun sfârşit licitaţia pentru Spitalul de Copii este un record. Unul negativ. „Nu s-a proiectat sediul Pentagonului în Timişoara”, spune Grindeanu. Parlamentarul este convins că vor veni bani şi de la Guvern, fondurile urmând să fie alocate printr-o rectificare de buget.

„Mă bucur că s-a finalizat licitaţia, în sfârşit, după un an şi jumătate. Oricum a bătut toate recordurile. După cum domnul Robu ştie foarte bine, poate să înceapă în momentul ăsta finanţarea, dar trebuie să aşteptăm rectificarea de buget. Discuţia cu proiectul, când am fost la Spitalul de Copii, s-a întâmplat în noiembrie 2012. Dacă ne facem că uităm anumite lucruri şi sărim anumite perioade, nu suntem oameni serioşi. Nu s-a proiectat sediul Pentagonului în Timişoara. Este absolut posibil să se dea bani la rectificare. Exact acum un an, când eu am atras atenţia că există posibilitatea să pierdem banii pe anul 2013 pe care Guvernul i-a dat, domnul Robu a spus că asta e o prostie şi că nu o să-i pierdem. Uite că i-am pierdut, că nu s-a mişcat aşa de repede. Să fiţi convinşi că la prima rectificare o să facem tot lobby-ul necesar să primim înapoi banii pe care domnul Robu nu a fost în stare să-i cheltuiască”, a declarat liderul social-democrat.

UPDATE 2: Replica lui Robu la afirmaţiile lui Grindeanu – „Presupun că e greu să fii frustrat”

După ce a citit declaraţiile deputatului Sorin Grindeanu, primarul Robu a ţinut să îi trimită o replică, în care explică de ce proiectarea şi realizarea licitaţiei au durat un an şi jumătate.

“Prin declaraţiile de astăzi (n.r. – marţi), domnul Grindeanu, preşedinte PSD Timişoara, şi-a mai adăugat o bulină neagră la <<palmaresul>> oricum <<remarcabil>> deja deţinut. Continuaţi pe linia pe care aţi învăţat-o de la mentori precum Adrian Năstase şi discipolii săi – nu-i numesc, ştiuţi fiind, oricum, de toată lumea – şi veţi ajunge <<departe>>, d-le Grindeanu. De fapt, sunteţi deja <<departe>>, departe de aprecierea timişorenilor”, îşi începe primarul Nicolae Robu pledoaria.

În opinia primarului, deputatul PSD de Timişoara a uitat de vremurile când era viceprimar şi paşii legali pe care un obiectiv de investiţii trebuie, legal, să îi parcurgă.

“Este ruşinos ca cineva care a fost viceprimar să nu poată înţelege nici după a zecea explicaţie că pentru a realiza un obiectiv de investiţii nu sunt suficiente vorbele goale, ci trebuie: să organizezi o licitaţie/ cerere de oferte pentru contractarea proiectantului care să elaboreze studiul de fezabilitate; să ţi se elaboreze studiul de fezabilitate; să organizezi o licitaţie pentru contractarea proiectantului care să elaboreze proiectul tehnic şi detaliile de execuţie; să ţi se elaboreze proiectul tehnic şi detaliile de execuţie; să organizezi o licitaţie pentru contractarea executantului lucrării; să execuţi lucrarea”, mai transmite Robu.

În final, primarul se lansează în atacuri dure la adresa parlamentarului PSD, despre care crede că este frustrat deoarece nu a avut “nicio realizare în viaţa profesională”.

“A face toate acestea, domnule Grindeanu, în mai puţin de un an şi jumătate, este o performanţă, nicidecum o tergiversare. Presupun că e greu să fii frustrat – doar presupun pentru că eu n-am avut motive să fiu niciodată – şi vă privesc cu compătimire. N-aveţi nicio realizare în viaţa profesională şi politică/administrativă şi atunci, ce să spuneţi în interviuri?! Îi împroşcaţi cu noroi pe cei ce au. Atâta puteţi, atâta faceţi! Timişorenii vă vor penaliza, fără-ndoială, la vot, nevotând PSD”, concluzionează primarul Timişoarei.

 

Articole pe aceeaşi temă:

S-a stabilit cum va arata noul corp al Spitalului de Copii din Timisoara. Licitatia continua

 19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor