Autoritatile timisene si cele din Departamentul francez Rhone vor colabora pentru o mai buna reinsertie in comunitate a romilor

De M. Hoster
3Comentarii
Autoritatile timisene si cele din Departamentul francez Rhone vor colabora pentru o mai buna reinsertie in comunitate a romilor
© TION - Autoritatile timisene si cele din Departamentul francez Rhone vor colabora pentru o mai buna reinsertie in comunitate a romilor
Judeţul Timiş şi Departamentul francez Rhone au semnat, miercuri, la Timişoara, un protocol în vederea implementării programului de reinserţie în societate a familiilor de romi repatriaţi din Franţa. De această dată persoanele vizate nu vor mai primi bani în mână, ci se va încerca asigurarea, prin intermediul unui ONG, a procedurilor de reinserţie, semn că şi partea franceză a înţeles că abordarea la nivel local, acolo unde se cunosc mai bine realităţile, este mai bună.


În urmă cu doi ani România şi Franţa semnau un protocol prin intermediul căruia s-a decis retrimiterea înapoi în ţara de origine a unui mare număr de persoane de origine romă aflate în Franţa. Cei în cauză primeau anumite sume de bani şi se întorceau pe banii autorităţilor franceze în ţară, promiţând că vor rămâne aici. Sistemul s-a dovedit a fi departe de unul ideal.

Pentru a se încerca o altă abordare, pe baza protocolului din 2012 a fost decisă realizarea unor proiecte pilot în mai multe judeţe din România. Acestea ar urma să susţină, împreună cu autorităţile la nivel de judeţ, reintegrarea socială în comunitatea de unde ei proveneau la origine.

Astfel, acordul de demarare pentru unul dintre aceste proiecte pilot a fost semnat miercuri la Timişoara. Părţi ale acordului sunt Instituţia Prefectului din Judeţul Timiş, Consiliul Judeţean Timiş şi Departamentul Rhone.

„Este un proiect pilot, prin intermediul căruia 20 de familii de origine romă vor fi incluse în această iniţiativă de reinserţie în comunitatea locală. Implicate vor fi numeroase instituţii din judeţ, fie aflate în subordinea Prefecturii, fie în cea a Consiliului Judeţean”, a declarat Eugen Dogariu, prefectul de Timiş.

La semnarea documentului a participat şi preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin.

„Sper să avem o colaborare cât mai bună cu partenerii francezi şi să reuşim reintegrarea în comunitatea noastră a persoanelor de etnie romă repatriate. Le mulţumesc celor din Departamentul Rhone pentru interesul manifestat pentru acordul cu noi şi sper din tot sufletul să avem un succes cât mai mare”, a declarat Bojin.

Din partea franceză protocolul a fost parafat de directorul Oficiul Francez pentru Imigrație și Integrare, Yannick Imbert, și de Alain Jeannot, vicepreședinte al Departamentului Rhone.

Sprijinul francezilor nu va fi acordat direct sub formă de bani în mână. Susţinerea se va derula prin intermediul unui ONG, în perioada următoare urmând să fie stabilită concret modalitatea de implementare a proiectului.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor