Au fost desemnate retetele castigatoare in cadrul concursului „Gustul ca patrimoniu”

De A. M. A.
Au fost desemnate retetele castigatoare in cadrul concursului „Gustul ca patrimoniu”
© foto: Asociația TM2021
Din 17 rețete în concurs, 3 vor fi premiate și gătite de către experți culinari la evenimentul de premiere.

La propunerea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, ca parte a proiectului La Pas/Slowing down, a avut loc un concurs de rețete tradiționale, care a dorit să pună în valoare gastronomia locală ca parte a patrimoniului cultural din Banat.

Au fost jurizate 17 rețete, iar 3 dintre acestea vor fi premiate și gătite de către experți culinari în cadrul evenimentului de premiere, care va avea loc miercuri, 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești, la Centrul Cultural Ambasada, de la ora 19.00. Acesta va fi urmat de o masă rotundă pe tema valorizării relației dintre hrană și cultură.

Concursul de rețete tradiționale „Gustul ca patrimoniu”, parte a proiectului La Pas, a avut loc în luna septembrie 2018, iar scopul a fost să scoată în evidență relația dintre gastronomia și cultura regională

„De la «varză a la Cimișoara», «porumbei cu mere și merișoare» și «plăcintă acră cu ludaie», trecând prin «turcii cu pături» și «păturată pe crumpi» și ajungând la «gogoși pe abur» și «caș de gutui», toate rețetele primite au intrat în atenția membrilor juriului. Laura Laurențiu, bucătar și blogger la RețeteCaLaMama, Horia Șimon, chef la Dor de Origini Românești și Lucian Cuibus, reprezentant Slow Food Cluj – Transilvania, au punctat specificul regional, utilizarea ingredientelor naturale și originalitatea abordării”, ne transmit organizatorii.

Rețetele câștigătoare vor fi preparate în prealabil de către bucătarii La Pas pentru publicul timișorean. Participanții la eveniment vor putea degusta și alte produse artizanale de panificație și vin local. Participarea la eveniment este gratuită, posibilă doar pe bază de înscriere la adresa lapas@cries.ro, în limita locurilor disponibile.

La Pas/Slowing down este un proiect cu o dezvoltare graduală în anii viitori, prin care se încurajează un model responsabil de consum și producție din partea tinerilor, micilor producători, organizatorilor de evenimente culturale, restaurantelor și cafenelelor interesate să introducă în oferta lor produse locale.

Mai multe detalii despre proiect pe site și pe Facebook.

Articole pe aceeași temă:

foto: TM2021
„Gustul ca patrimoniu” este primul eveniment din cadrul proiectului La Pas / Slow down și este un concurs de rețete tradiționale din Banat!Concursul de rețete tradiționale „Gustul ca patrimoniu” este primul eveniment din cadrul proiectului La Pas/Slow down al Asociației Timișoara Capitală Culturală ...



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !