Atentie la fantani, in zona inundata din Timis! Trebuie dezinfectate

De Valentin Rusu
Atentie la fantani, in zona inundata din Timis! Trebuie dezinfectate
© TION: Atentie la fantani, in zona inundata din Timis! Trebuie dezinfectate
Inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş au pornit deja pe teren pentru a instrui oamenii din zonele inundate din Timiș cu privire la modul prin care îşi pot dezinfecta fântânile. Apa a inundat multe zone din judeţ, iar fântânile pot fi infectate, transmit inspectorii DSP.

Inspectorii DSP avertizează că există pericol ca apa să fie infectată în zonele în care au avut loc inundațiile în județul Timiș: Denta, Gătaia, Roviniţa Mare. Medicii de la DSP Timiş sunt pe teren pentru a instrui oamenii vizavi de modul în care îşi pot dezinfecta fântânile după viitură, pentru ca apa să poată fi băută fără riscuri.
Cum se dezinfectează fântânile? În funcţie de starea lor, fântânile vor fi împărţite în 3 categorii: puţin afectate (apă cu turbiditate crescută) – acestea vor fi dezinfectate; mediu afectate (în care a pătruns din exterior apă potenţial contaminată) – acestea vor fi asanate de urgenţă şi dezinfectate; grav afectate (în care a pătruns mâl şi deşeuri) – acestea vor fi închise pentru moment.

Pentru a efectua o dezinfecţie corectă a apei de fântână, trebuie asigurată în prealabil asanarea şi recondiţionarea fântânii. Pentru dezinfecţie, fântâna se goleşte şi se curăţă, după care se lasă până se umple cu apă şi se calculează volumul acesteia. Dezinfecţia fântânii se face cu substanţe clorigene sau dezinfectante care au aviz sanitar de folosire în acest scop, de exemplu: clorură de var, hipoclorit de sodiu, cloramină, Javel. Pentru a se obţine un clor rezidual liber de 0,5 mg/l apă este nevoie de 20 g substanţă clorigenă (o lingură) sau 4 comprimate Javel pentru 1 m3 de apă. Cantitatea de substanţă clorigenă necesară pentru 1 m3 de apă se înmulţeşte cu volumul de apă din fântână: V = r2 x 3,14 x h. Exemplu: fântână cu un diametru de 40 cm şi o coloană de apă de 10 m – volumul de apă este de aproximativ 1,5 m3 (se vor utiliza 30 g substanţă clorigenă, aducă 1 ½ linguri sau 6 tablete Javel), fântână cu diametrul de 1 m şi o coloană de apă de 3 m – volumul de apă este de aproximativ 2,5 m3 (se vor utiliza 50 g substanţă clorigenă, adică 2 ½ linguri sau 10 tablete Javel). Dizolvaţi substanţa clorigenă necesară pentru dezinfecţie într-o găleată cu apă. Această soluţie concentrată se amestecă bine şi se lasă timp de 10 minute pentru sedimentare, după care supernatantul se toarnă în fântână, agitându-se puternic apa. După 12 ore de contact se extrage apa din fântână şi se aruncă până când dispare mirosul persistent de clor. Din acest motiv se recomandă ca operaţiunile de dezinfecţie a fântânii să fie făcute seara.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor