Atelier de olarit pentru copiii cu nevoi speciale, la o scoala din Timisoara

De Valentin Rusu
Reactualizat la:
Atelier de olarit pentru copiii cu nevoi speciale, la o scoala din Timisoara
© TION - Atelier de olarit pentru copiii cu nevoi speciale, la o scoala din Timisoara
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, Clubul Lions Diamond a inaugurat miercuri, 3 decembrie, Cabinetul de Ergoterapie și Atelierul de Tradiții, realizate în beneficiul copiilor de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Paul Popescu Neveanu Timișoara.


Pentru realizarea acestui proiect, în luna iunie, Clubul Lions Diamond a organizat o serată caritabilă. Evenimentul a beneficiat de susținerea unor persoane generoase, care, în timp, prin contribuția lor, își vor lăsa amprenta în mod real în dezvoltarea unor copii cu nevoi speciale, cărora educaţia incluzivă le oferă şansa de a se integra mai uşor.

Prin realizarea acestui proiect, Clubul Lions Diamond a dorit să atragă atenţia asupra necesităţii creării unor ateliere educative, cu scop productiv, care să aibă drept finalitate integrarea socio-profesională a copiilor cu diferite deficienţe. Art-terapia, ergoterapia și domeniul ceramicii, au efecte importante în menţinerea şi creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilități, având şi un rol esențial în procesul integrării lor socio-profesionale.

Aproximativ 2.000 de euro s-au investit în aceste cabinete unde copiii au început deja să lucreze. Miercuri, unii dintre copii făceau mărgele în noile ateliere, alţii ”se antrenau” pe o coală de hârtie la maşina de cusut, pentru a ”merge drept”, ori alţii făceau oale din lut.

Ergoterapia este un domeniu relativ nou în medicină. În România, această formă de terapie a început să fie practicată cu succes în ultimii ani. Ergoterapia are un spectru destul de larg: boli mintale, infirmităţi motorii (paralizii, sechele posttraumatice, afecţiuni reumatologice), etc., iar scopul ei este acela de a reda persoanelor în cauză independenţa, dându-le posibilitatea să se adapteze la un deficit pe care îl au şi cu care trebuie să trăiască.

De la caz la caz, cu ajutorul ergoterapiei, copiii pot învăţa să se descurce singuri în viaţa de zi cu zi – cu mai puţin ajutor din partea celorlalţi, pentru a nu fi o povară pentru familii – sau, pot să-şi ocupe timpul liber cu munci uşoare, care îi menţin într-o formă fizică bună şi cu un moral ridicat, simţindu-se utili. Se fac mai multe activităţi – cusut, brodat, surfilat, împletit, ţesut, activităţi de captare a atenţiei, de exprimare, scris, jocuri şi altele.

Acest tip de activitate se desfășoară în strânsă legătura cu kinetoterapia, având ca obiective stimularea generală a simțurilor și antrenament motric general, coordonarea mișcărilor, dezvoltarea abilităților manuale, întărirea articulațiilor mâinii, etc.

Activitatea cabinetului de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă PP Neveanu va fi coordonată de un cadru didactic specializat, care va supraveghea permanent îndeletnicirile copiilor, va stabili durata ședințelor de lucru în funcție de indicațiile medicului, va ține cont de sensibilizarea copilului la oboseală, de factorul motivație, vârstă, profunzime și tipul handicapului, va alterna perioadele de lucru cu cele de odihnă, toate acestea pentru a influența dorința de a crea obiecte atrăgătoare și de calitate. Cabinetul va fi dotat cu materiale specifice: mașini de cusut, brodat și surfilat, ustensile pentru mărgelit, împletituri din material textil, sfoară și sticlă, materiale pentru pictură, etc. O altă componentă a proiectului, Atelierul de Tradiții, cu zona pentru olărit, vine în sprijinul copiilor și constituie o terapie complementară.

Modelajul şi olăritul, activităţii terapeutice progresive care se desfăşoară folosind plastilina, ceara, lutul etc., la discul rotativ (olăritul) – constituie preocupări extrem de utile pentru extensia şi mobilitatea degetelor, având rol de a contribui la stabilizarea articulaţiilor membrelor superioare.

„Prin realizarea acestui proiect am dorit să atragem atenţia asupra necesităţii creării unor ateliere educative, cu scop productiv, care să aibă drept finalitate integrarea socio-profesională a copiilor cu diferite deficienţe. Art-terapia, ergoterapia, domeniul ceramicii, au efecte importante în menţinerea şi creşterea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilități, având şi un rol esențial în procesul integrării lor socio-profesionale”, spune Gabriela Ştefan, preşedinte Lions Diamond Timişoara.

Constituit sub deviza “We serve“, Clubul Lions Diamond Timișoara a împlinit anul acesta cinci ani de la înființare. Prin întreaga activitate desfășurată, Clubul s-a implicat în mai multe acţiuni caritabile cu impact pentru comunitate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor