Arheologii au descoperit cel mai vechi apeduct din Cetatea Timisoarei

De S.P.D.
Reactualizat la:
4Comentarii
Arheologii au descoperit cel mai vechi apeduct din Cetatea Timisoarei
Cel mai vechi apeduct descoperit vreodată în Timișoara se află în Piața Sf. Gheorghe. Trece chiar pe sub una dintre cele patru case medievale, la rândul lor cele mai timpurii locuințe găsite de arheologi până acum. Printre descoperirile momentului pe șantierul din centrul orașului se mai află un havuz de la începutul secolului al XVIII-lea și o casă masivă de lemn, cu pivniță și dependințe, de secol XV, din care a fost scos un vas ceramic aproape neatins.

Judecând după dimensiunile celor patru structuri de lemn descoperite până acum pe șantierul arheologic din Piața Sf. Gheorghe, casele erau mici și înghesuite în Timișoara medievală, spațiul locativ în Cetate era prețios și înainte de venirea turcilor, și în vremea pașalâcului. Să locuiești vizavi de Moscheea Sultanului Învingător era probabil, din punct de vedere imobiliar, un privilegiu. Zidurile erau făcute din împletitură de nuiele umplută cu lut.

Casa cu podina prăbușită în pivniță, descoperită recent, este anterioară Moscheii din secolul XVI, iar aducțiunea de apă, care trece pe sub ea și continuă până dincolo de limitele Pieței Sf. Gheorghe, spre Piața Libertății, este mai veche decât casa, consideră arheologii. Foarte bine prezervat, apeductul, a cărui datare preliminară este secolul XIV, dovedește că Cetatea Timișoarei ”avea încă de pe atunci un management inteligent al apei și tehnici constructive ingenioase”, subliniază prof.dr. Florin Drașovean, coordonatorul cercetării. Sub nivelul de construire al acestuia este deja stratul steril de pământ.

Printre numeroasele fragmente ceramice (unele din porțelan fin) și de sticlă, arheologii au mai descoperit un vas aproape întreg, foarte frumos decorat, podoabe de păr, inele de bronz și o a treia ghiulea de tun, dar și un havuz de acum 300 de ani, care apare într-o imagine de epocă.

foto (c) fotosen.ro4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor