Arde rau la Colterm! Societatea trebuie sa plateasca si o amenda pentru preturi si tarife

De Roxana Deaconescu
16Comentarii
Arde rau la Colterm! Societatea trebuie sa plateasca si o amenda pentru preturi si tarife
© Foto: Tion
În timp ce primarul Nicolae Robu vorbește despre metrou și fântâni muzicale și se laudă cu realizările de până acum, societatea de termoficare la care încă sunt abonați aproape 61.000 de timișoreni, mult mai mulți decât l-au votat pe Robu la alegerile din 2016, „arde” în … procese. Situația la Colterm nu este deloc roz, societatea având datorii istorice de peste 100 de milioane de lei și mai multe procese deschise. Până și un fost director s-a adresat instanței. Mai mult, societatea a fost amendată și de ANRE, dar a reușit să micșoreze amenda.


Tion.ro a făcut „săpături” în cazurile în care Colterm a fost chemată în instanță, la Tribunalul Timiș. Unul dintre procesele în care este implicată societatea de termoficare a Timișoarei a fost intentat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, care a amendat Colterm în urmă cu aproape doi ani cu 200.000 de lei.

Amenda s-a dat pentru încălcarea pct. 25 din art. 93 alin. 1 din Legea 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, care spune: „constituie contravenție nerespectarea reglementărilor emise de ANRE privind stabilirea prețurilor și tarifelor”. Amenzile erau cuprinse între 8.000 și 200.000 de lei, iar Colterm a primit sancțiunea maximă. Societatea de termoficare n-a plătit amenda, așa că ANRE a dat în judecată Colterm, iar procesul s-a derulat până la sfârșitul lui 2017, când judecătorii au decis să scadă „sănătos” valoarea amenzii.

Abia în 12 decembrie 2017, Tribunalul Timiș a anunțat sentința: „admite apelul formulat de apelanta Autoritatea Publică de Reglementare în Domeniul Energiei. Schimbă în parte hotărârea apelată, în sensul că: Reduce amenda contravențională aplicată petentei prin procesul-verbal nr. 40066/26.05.2016 pentru contravenţia prevăzută de art.93 alin.1 pct. 25 din Legea nr. 123/2012 de la 200.000 lei la 30.000 lei. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate. Fără cheltuieli de judecată. Definitivă”.

Ultima dată, prețul gigacaloriei a fost crescut la Timișoara în octombrie 2017, creșterea fiind justificată de scumpirea gazului. Prețul de producție al gigacaloriei a ajuns atunci de la 374,26 lei/Gcal, sumă ce includea TVA, la 398,49 lei/Gcal, inclusiv TVA. Primăria a decis să crească subvenția, pentru ca timișorenii să nu plătească facturi mai mari.

Primăria îi plătește datoriile

Colterm a reușit așadar să scape de o amendă uriașă, sancțiunea fiind fixată acum la 30.000 de lei, dar mai are alte zeci de procese. În octombrie 2017, și Aquatim a decis să dea în judecată societatea de termoficare, dar între timp cele două firme s-au înțeles.

„Având în vedere: Înțelegerea părților (…) «Noi, părțile din dosar, înțelegem să stingem litigiul intervenit între noi prin încheierea prezentei tranzacții, hotărârea care se va pronunța urmând să stingă litigiul care a intervenit între noi». Hotărârea de expedient va reprezenta obligația pârâtei Colterm de a achita către Aquatim suma de 10.652.159,67 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de apă potabilă și de canalizare, prestate de Aquatim și suma de 55.063,30 lei, reprezentând jumătate din taxa judiciară achitată în dosarul nr. 8800/30/2017 aflat pe rolul Tribunalului Timiș, în tranșe, până la data de 30 septembrie 2018”, se arată în sentința Tribunalului Timiș pronunțată în 16 februarie 2018.

La finele anului trecut, consilierii locali au fost de acord să aprobe un contract de cesiune a creanței Aquatim asupra Colterm, după ce oricum au aprobat majorarea capitalului social al Colterm cu 83,95 de milioane de lei.

„Urmare a negocierilor între reprezentanții Municipiului Timișoara, Aquatim și Colterm s-a hotărât cedarea creanței Aquatim către Municipiul Timișoara, printr-un contract de cesiune de creanță. Astfel, suma care reprezintă prețul cesiunii (n.r. 10,9 milioane de lei) va fi achitată de către Municipiul Timișoara în contul majorării de capital social datorate de aceasta către Colterm”, se arată în hotărârea adoptată.

Societatea de termoficare mai are alte procese și cu alte firme. Și International Rail Transport și Construcții Căi Ferate SRL și-a cerut datoriile în instanță. Tribunalul Timiș a decis, în 26 februarie 2018, că societatea Colterm trebuie să plătească 1.769.368,14 milioane de lei pentru servicii de transport a 60.644 de tone de marfă, dar și 15.138,73 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Sentința nu este definitivă, iar Colterm poate face recurs.

Și SNTFM CFR Marfă a mers în instanță cu societatea de termoficare, Tribunalul Timiș luând decizia, în 31 ianuarie 2018, să respingă acțiunea. În vara lui 2017, magistrații au decis să oblige Colterm „să emită o ordonanță de plată de 702.146,98 lei, din care 622.030,16 lei cu titlu de contravaloare transport și 80.116,82 lei cu titlu de penalități calculate de la data de 31.12.2015 până la data de 31.10.2016, în termen de 10 zile de la comunicare”. Decizia era executorie.

Societatea Complexul Energetic Oltenia a reclamat Colterm tot la Tribunalul Timiș în vara lui 2017, pentru ca în 22 ianuarie 2018 magistrații să decidă respingerea acțiunii. Este foarte probabil ca societatea de termoficare să fi apucat să-și achite din datorii. În trecut, Colterm a mai avut procese cu societățile amintite, cele prezentate mai sus de tion.ro fiind doar câteva dintre deciziile luate de judecători.

Fosta Regie Autonomă de Transport Public Timișoara a avut și ea ceva de împărțit cu Colterm. Actuala STPT a reușit, prin instanță, în primăvara anului trecut, să oblige societatea de termoficare să achite 627.912,06 lei, din care 186.778,97 lei penalități de întârziere, plus alte 9.884,12 lei drept cheltuieli de judecată.

Un fost director a mers și el în instanță

Până și unul dintre foștii directori ai societății de termoficare, Aurel Matei, care a demisionat în noiembrie 2011, „din motive personale”, cere bani de la Colterm. Matei a intentat un proces la Tribunalul Timiș în 2 februarie 2018.

În cursul săptămânii trecute, compania E.On Energie a decis să limiteze volumul de gaze livrat Timișoarei din cauza datoriilor adunate de Colterm, iar societatea a fost nevoită „să strângă robinetul” către timișoreni, care au stat chiar și cu 17 grade Celsius în apartamente, în plină iarnă. După câteva zile în care Colterm a funcționat cu un volum de gaze mai mic, E.ON a dat din nou drumul la robinet, în urma unei convenții încheiate cu compania de termoficare. Societatea trebuie să-și plătească absolut toate datoriile până la jumătatea lunii martie.

Din bugetul Timișoarei pe anul 2018, Colterm primește 13,8 milioane de lei, drept „majorare de capital social”, în urma unei hotărâri luată de consilierii locali încă din 2016. Anul trecut, societatea de termoficare a primit subvenții în valoare de peste 45 de milioane de lei.

Așa cum autoritățile au recunoscut deja, Colterm trage de ani buni cu datorii istorice, care se ridică la peste 100 de milioane de lei.

„Datoriile Colterm în total sunt mari. Datoriile curente le plătim, noi avem probleme cu datoriile istorice. Cele istorice sunt de 110-120 de milioane de lei. Ne-ar bucura dacă s-ar acorda sprijin și de la bugetul centralizat al statului și pentru noi, cum se acordă și altor orașe. Am cerut 34 de milioane de lei, compensări pentru pierderile induse. Colterm funcționează deja pe plus, numai că sunt aceste datorii istorice foarte foarte mari, pe care noi nu avem cum să le plătim. Dacă băncile ne-ar acorda credit, sigur că am lua un credit pe termen lung și s-ar putea face față, dar așa nu avem cum să plătim sume așa de mari”, spunea, în februarie, primarul Nicolae Robu.

Articole pe aceeași temă

Probleme grave la Colterm, ascunse sub pres. Nu exista stoc de carbune, iar E.On a limitat gazul16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor