Anul 2018 a adus echilibrul pe piața imobiliară din Timișoara

De Marcel Hoster
1Comentariu
Anul 2018 a adus echilibrul pe piața imobiliară din Timișoara
© foto: arhivă
Anul 2018 a adus stabilizarea pieței imobiliare românești, dar și a celei timișorene. Prețurile au fost în creștere, deși spre finalul anului s-a înregistrat o mică scădere a acestora, semn că, treptat, se ajunge la un echilibru al prețurilor solicitate și ofertelor lansate.

Piața imobiliară timișoreană a ajuns într-un punct de echilibru, transmit cei de la Imobiliare.ro. Pe tot parcursul anului trecut, prețurile au crescut cu 4,8%. Totuși, în ultima lună s-a produs o mică scădere a pretențiilor lansate de vânzători, semn că, încet, dorințele celor care vând și a celor care cumpără un apartament se apropie de un preț acceptat mai ușor de ambele părți.

Conform sursei amintite, la finele lui decembrie 2018, suma medie solicitată pentru apartamentele atât noi, cât și vechi, disponibile spre vânzare, a ajuns la o valoare de 1.239 de euro pe metru pătrat util, la nivel național, fiind în scădere cu 0,2% față de luna precedentă (când valoarea unui metru pătrat era de 1.242 de euro). Pe tot parcursul anului trecut, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 6,4% al prețurilor, în condițiile în care, în decembrie 2017, pretențiile vânzătorilor se situau la o medie de 1.164 de euro pe metru pătrat util. Spre comparație, prețurile apartamentelor au consemnat o marjă de creștere de aproape 11% în 2017 și, respectiv, de 10,4% în 2016. Tendința de temperare a ritmului scumpirilor este, așadar, cât se poate de evidentă – iar acest fapt reprezintă, desigur, un semn clar și pozitiv al stabilizării pieței, având în vedere că un ritm de creștere de 10% pe an este dificil de susținut pe termen mediu și lung.

„2018 pare a fi cel mai echilibrat an pe care l-a cunoscut piața imobiliară locală. Chiar și în Cluj, avem o creștere de puțin peste 6%, care se înscrie în trendul anual național. Cu o evoluție de +6% pe an și o cerere stabilă, piața arată bine per ansamblul ei. Ne așteptăm la un 2019 în care prețurile vor oscila destul de puțin în jurul valorii actuale. Tot în acest an vom vedea cu adevărat primele livrări de apartamente de generație nouă, post-criză, în toate orașele mari din țară. Este de așteptat ca apetitul cumpărătorilor să crească pentru segmentul nou, în aceste condiții”, spune Daniel Crainic, director marketing Imobiliare.ro.

În Timișoara, așteptările de preț ale vânzătorilor de apartamente s-au diminuat cu 0,4% în decembrie 2018, de la 1.212 la 1.207 euro pe metru pătrat util, în vreme ce, pe 12 luni, s-au majorat cu 4,8%, de la o valoare 1.152 de euro pe metru pătrat util. La un preț mediu de 1.213 euro pe metru pătrat, apartamentele vechi din oraș sunt, în prezent, cu 4,9% mai scumpe decât în urmă cu 12 luni, atunci când costau 1.156 de euro pe metru pătrat. Apartamentele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, pe de altă parte, s-au apreciat în ultimul an cu 3,8%, de la 1.144 la 1.187 de euro pe metru pătrat util.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor