ANI: Secretarul Primariei Timisoara, Ioan Cojocari, in conflict de interese de natura penala!

De A.S.
Reactualizat la:
27Comentarii
ANI: Secretarul Primariei Timisoara, Ioan Cojocari, in conflict de interese de natura penala!
© Nicolae Robu si Ioan Cojocari
Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, a intrat în vizorul inspectorilor de integritate. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au constatat existenţa unui conflict de interese de natură penală, precum și posibila săvârşire a infracțiunii de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității în cazul lui Cojocari.

„Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură penală, precum și posibila săvârşire a infracțiunii de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității, în cazul lui COJOCARI IOAN, Secretar al Primăriei Municipiului Timișoara, întrucât, în perioada 2007 – 2011, Primăria Municipiului Timișoara, prin Serviciul Juridic (serviciu subordonat direct secretarului), a încheiat un număr de 36 acte notariale cu Biroul Notarilor Publici „Cojocari Paula & Tomus Aurelia” (cabinet notarial în cadrul căruia fiica acestuia este notar). Pentru legalizarea actelor notariale, primăria a plătit suma de 274,029.7 Lei (aprox. 70,264 Euro), reprezentând plățile onorariilor și taxelor notariale”, au anunţat, vineri, reprezentanţii ANI.

Cojocari riscă până la 5 ani de închisoare şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă, conform legii.

Inspectorii de integritate au constatat că secretarul primăriei a încălcat prevederile art. 253 (1) din Codul Penal, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

„De asemenea, au rezultat și indicii privind posibila săvârșire a infracţiunii de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității, prevăzute de prevederile art. 12, lit. a) și b) din Legea nr. 78/2000, potrivit cărora „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale; folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”. Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat organele judiciare competente, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către COJOCARI IOAN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 253 (1) din Codul Penal al României, precum și a infracțiunii de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității, prevăzută de art. 12, lit. a) și b) din Legea nr. 78/2000”, au mai precizat reprezentanţii ANI.

Aceştia spun că persoana evaluată, adică Ioan Cojocari, a fost informată cu privire la declanșarea procedurii și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris -, iar secretarul primăriei a depus la dosar un punct de vedere în apărarea sa.

Secretarul Cojocari nu a putut fi contactat telefonic pentru a comenta cele anunțate de ANI.

Primarul Nicolae Robu nu a dorit să comenteze prea mult acest subiect, susţinând cu nu cunoaşte toate detaliile acestui dosar şi că o decizie pe linie administrativă în privinţa secretarului ar putea fi luată doar după ce va exista o pronunţare definitivă în acest caz.

Ioan Cojocari este secretar al Primăriei Timişoara din 1992 şi mai are doar câţiva ani până la pensionare.27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor