Angajatii Retim, in greva japoneza. Cer salarii decente

De Roxana Deaconescu
12Comentarii
Angajatii Retim, in greva japoneza. Cer salarii decente
© Tion: Angajatii Retim, in greva japoneza. Cer salarii decente
Muncitorii Retim au intrat în grevă japoneză, de câteva zile, din cauza salariilor extrem de mici, susține liderul de sindicat. Oamenii lucrează cu banderole albe pe brațe și și-au pus afișe pe fiecare mașină de gunoi, prin care anunță o grevă de avertisment.

Potrivit liderului de sindicat de la Retim, Horia Cioară, abia în această toamnă s-a reușit semnarea contractului colectiv de muncă, cel vechi expirând încă din luna mai. S-a reușit o primă victorie, așa că vineri, 13 octombrie, sunt programate negocieri individuale.

„Am fost la conducerea societății și am obținut o primă victorie, în sensul că vineri vom începe negocierile cu fiecare individual. În baza noului contract colectiv de muncă, trebuie făcută negocierea individuală cu fiecare, pentru că în grila de salarizare, salariul brut a crescut de la 1.250 la 1.450. Salariile nu au crescut, muncitorii necalificați câștigă cam 1.400 de lei, cu tot cu bonuri de masă. Nu e nicio diferență între cei care nu muncesc și cei care muncesc și încarcă mai mult. Muncitorii necalificați câștigă între 1.450 și 1.500 brutul, iasă undeva între 1.030 și 1.110 lei netul”, ne-a declarat Horia Cioară, sindicalist Retim.

Reprezentantul muncitorilor societății de salubritate spune că nici forța de muncă nu este suficientă și că se caută de câteva luni bune oameni, însă salariile nu sunt deloc atractive.

„Nemulțumirile noastre se referă și la negocierea salariului și la lipsa personalului, avem o grămadă de trasee pe care le facem cu un singur încărcător și ar trebui să fie doi. Din cauza salariilor foarte mici este greu de găsit personal muncitor. Ne chinuim de câteva luni. Între cei care mătură sau încarcă gunoiul, următoarea categorie o reprezintă boschetarii. Ei n-au să ducă acasă pită la copii. De sâmbătă dimineață, toți șoferii au banderole albe la mână, iar pe mașini au pus o coală ministerială pe care scrie grevă de avertisment”, ne-a mai spus Cioară.

Conform grilei noi de salarizare din contractul colectiv de muncă, muncitorii necalificați ar trebui să câștige între 1.450 și 1.900 de lei, iar cei calificați între 2.175 și 3.000 de lei, brut. Orele suplimentare se plătesc cu 200%, iar sărbătorile legale și religioase cu 250%, mai spune liderul sindicaliștilor.

Horia Cioară susține că a încercat să vorbească și cu primarul Nicolae Robu, dar acesta n-a vrut să-l primească în audiență. L-a trimis la viceprimarul Farkas Imre, însă el nu are putere de decizie.

„Am încercat personal să ajung în audiență la domnul primar, m-am înscris, el nu a vrut să mă primească, m-a pasat la domnul viceprimar Farkas, m-am dus la dânsul, dar domnul viceprimar nu avea puterea să ia o hotărâre. Prima victorie o avem, dar dacă nu se rezolvă nimic, nu vreau să mă gândesc unde se poate ajunge. Gândiți-vă că un muncitor necalificat câștigă până la 1.400 de lei, cu tot cu bonuri. În septembrie am împlinit 47 de ani de serviciu”, ne-a mai declarat liderul de sindicat de la Retim.

Potrivit lui Horia Cioară, doar la Secția Colectare sunt angajați 84 de muncitori necalificați și 72 de muncitori calificați, șoferi.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor