Angajatii firmelor, dar si inspectorii ITM, afectati de stresul la locul de munca

De Marcel Hoster
Angajatii firmelor, dar si inspectorii ITM, afectati de stresul la locul de munca
© Foto: arhiva
Angajaţii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş sunt stresaţi, fiindu-le frică să nu fie bătuţi de patronii verificaţi. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu prezentat în cadrul conferinţei intitulată „Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase”, care are loc în aceste zile la Timişoara.

Salariile mici, stresul de la serviciu, relaţiile cu colegii, dar şi cu şefii, target-urile nerealiste puse de angajator, toate acestea sunt problemele care afectează starea psihică a românilor cu un loc de muncă. Nu lipsesc problemele de acasă, presiunea unui credit, chiar şi problemele sentimentale, spun inspectorii despre cele constatate pe teren.

La Timişoara discută timp de două zile despre problemele întâlnite în activitatea profesională câteva zeci de inspectori de muncă, în cadrul conferinţei „Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase”. Cu această ocazie au fost prezentate şi rezultatele unui studiu realizat în inspectoratele teritoriale de muncă din România.

Inspectorii din Timiş au anunţat că se simt extrem de stresaţi la locul de muncă, unul dintre motive fiind şi frica de a nu fi bătuţi de patronii pe care merg să-i verifice.

„În urma sondajului a rezultat un punctaj maxim, adică un nivel de stres periculos de ridicat. Am încercat să facem o ierarhizare a factorilor stresului, iar primul este frica de agresiune fizică. Urmează salariul nemotivant, este foarte mic salariul pe care-l primim, pentru că inspectorii fac controale, intră în contact cu tot felul de personaje. De asemenea, inspectorii sunt stresaţi şi pentru că sunt ameninţaţi de unii angajatori”, a declarat Anton-Francisc Szasz, inspector şef adjunct în cadrul ITM Timiş.

Realitatea confirmă aceste temeri, anul trecut doi inspectori care au mers în control la un magazin alimentar din judeţul Timiş au fost luaţi la bătaie cu lopata de către patroni. Pavel Kasai, şeful ITM Timiş, spune că legislaţia nu îi ajută pe inspectorii aflaţi în exerciţiul funcţiunii, plus că inspectorii nu beneficiază de protecţia jandarmilor sau poliţiştilor în cadrul controalelor, decât în anumite situaţii, la acţiuni comune mai ample.

Nici restul angajaţilor din România nu sunt feriţi de stres.

„Sunt foarte mulţi factori ai stresului. Unul dintre acesta e stresul salariului prea mic. Stresul profesional apare din cauza lucrului, în funcţie de relaţia între lucrători, sau între şefi şi lucrători, de realizările din timpul serviciului, este pus un target la care trebuie să ajungă un angajat. Dar poate fi influenţat de stresul ambiental, adică de acasă, poate angajatul are un credit de plătit la bancă, probleme în familie, neajunsuri în viaţa cotidiană”, a mai declarat Anton-Francisc Szasz.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !