Amenzile trimise la domiciliu de Compania de Drumuri pentru neplata rovinietei sunt nule

De M. Hoster
Reactualizat la:
20Comentarii
Amenzile trimise la domiciliu de Compania de Drumuri pentru neplata rovinietei sunt nule
© TION: Amenzile trimise la domiciliu de Compania de Drumuri pentru neplata rovinietei sunt nule
Avocatul Poporului a contestat legislaţia de amendare a şoferilor în privinţa neplăţii rovinietei. Şi a avut succes! Mai precis, celebrele amenzi trimise pe adresa contravenientului după ce a fost filmat de camerele fixe ale Companiei de Drumuri cu rovinietă lipsă sunt nule! Pentru a fi valabile, amenzile trebuie să fie semnate de agentul constatator, spune decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, luată în urma sesizării Avocatului Poporului.


„Procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor privind neplata rovinietei, transmise pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator – decizia I.C.C.J, în urma admiterii recursului în interesul legii formulat de Avocatul Poporului”, a anunţat printr-un comunicat Avocatul Poporului.

Înalta Curte de Casaţie şi Jusţiţie a adoptat Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, şi a admis recursul în interesul legii formulat de către Avocatul Poporului pe data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizată problema de drept referitoare la interpretarea dispoziţiilor articolului 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi a Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, din punct de vedere al semnăturii agentului constatator necesară legalităţii procesului-verbal de contravenţie, pentru contravenţiile sancţionate de Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, modificată şi completată.

După ce a analizat situaţia existentă, Avocatul Poporului a apreciat că semnătura electronică a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A., este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie încheiat pentru constatatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, modificată şi completată.

În baza sesizării Avocatului Poporului, Ministerul Public a solicitat „admiterea recursului în interesul legii declarat de Avocatul Poporului şi pronunţarea unei decizii prin care să se asigure interpretarea şi aplicarea unitară a legii.”

În punctul de vedere formulat, Procurorul General apreciază că, „în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută pentru lipsa semnăturii olografe a agentului constatator”.

Avocatului Poporului a luat decizia contestării legislaţiei după ce au fost lansate mai multe petiţii prin care a fost sesizată o practică neunitară la nivelul curţilor de apel din ţară.

Astfel, „potrivit unei orientări jurisprudenţiale, lipsa semnăturii olografe a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A., atrage nulitatea procesului-verbal de contravenţie încheiat pentru constatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, modificată şi completată. Într-o altă orientare de jusrisprudenţă, anumite instanţe au avut, majoritar, o abordare diferită, apreciind că existenţa semnăturii electronice a agentului constatator, iar nu a celei olografe, nu este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie”, au mai anunţat cei de la Avocatul Poporului.

 20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor